Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oklart om Saab-fabriken får säljas

Saab Automobile har ingått ett avtal om att sälja sin fabrik i Trollhättan till ett konsortium för att få in pengar. Men affären behöver, som så mycket annat när det gäller Saab, godkännas av flera aktörer. Samtidigt fortsätter bolaget att jaga alternativa lösningar.

På tisdagen var fackförbundet IF metalls ordförande Stefan Löfven på besök i Trollhättan. Han anklagar regeringen för de agerat mycket svagt i Saab-frågan. Han vill att regeringen ska pressa EIB att godkänna den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som delägare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Krav på regeringen

– Det finns enligt oss inga som helst hinder att släppa in Antonov som ägare. Vi kräver att regeringen tillsammans med GM gör klart för EIB att Antonov kan bli delägare. Antonov ihop med kinesiska delägare blir en stabil grund att stå på för Saab i framtiden, säger Stefan Löfven.

Tillsammans med IF-Metalls klubbordförande på Saab Automobile, Håkan Skött, bjöd Löfven in statsminister Fredrik Reinfeldt till Saab-fabriken i Trollhättan.

– Då skulle han få en chans att själv se den kraft som faktisk finns här på Saab.

Inget Trollhättan

Men det är inte aktuellt för statsministern att personligen åka till Trollhättan och förklara regeringens inställning och agerande. Att åka dit vore, enligt Reinfeldt, att framställa det som att Saabs framtid ligger någon annanstans än i händerna på ägare och ledning.

– Vi kommer att säkerställa att människor sätts främst och att det finns stöd för omställning, säger Fredrik Reinfeldt.

TT: Finns det en färdig plan för att stödja de Saabanställdas omställning i fall det skulle bli konkurs?

– Jag vill inte medverka i att spekulera i något som inte har skett. Det är många människor som följer detta med stor oro. Det vore att framställa det som om att vi är i ett läge där vi inte är.

Skulder hopar sig

Ännu kan det ta tid att hitta en lösning för Saab. Försäljningen av fabriken behöver godkännas av både regeringen, riksgälden och EIB. Vladimir Antonov godkändes av Riksgälden för åtta veckor sedan att gå in som delägare, medan EIB inte ännu är klara med sin ägarprövning och hälsar att de inte har några kommentarer i nuläget.

Samtidigt går allt fler underleverantörer till Kronofogden med sina betalningskrav. Kraven är från några tusenlappar upp till 1,6 miljoner kronor. Antalet ärenden var på tisdagsmorgonen uppe i 74 stycken och uppgick till totalt cirka 70-75 miljoner kronor. Det största enskilda kravet, drygt 44 miljoner kronor, var från fordonskomponenttillverkaren IAC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.