Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Okänd man lurar ensamma barn

Han tjatar, lovar dem spel och säger att han är kompis med barnets pappa. Väl hemma stjäl han.

I tisdags stoppade mannen, som beskrivs vara i 25-30 årsåldern, en tioårig pojke vid Jungfruplatsen i Mölndal. Han låtsades känna igen pojken och mannen sa att han var kompis med killens pappa. Därefter föreslog han att de skulle gå tillsammans. På väg hem lovade han pojken ett spel och väl där så följde han med in i huset.

Trots att mormor också fanns hemma så stannade mannen kvar en stund och när han försvann tog han med sig hennes plånbok och ett pass.

- Det är ett skrämmande tillvägagångssätt, ovanligt och effektivt. Men det finns tydligen inga begränsningar för vad man kan göra för att få tag i grejer, säger Anders Lycke, förundersökningsledare vid polisen.

I onsdags larmades polisen till Frölunda där ett liknade fall upptäckts. Tillvägagångssättet är samma men den nioårige pojken avvisade mannen och vägrade låta honom att följa med hem. Polisen har ett signalement, men vet inte vem mannen är.

- Jag känner på mig att de två fallen hänger samman även om det finns ett geografiskt avstånd mellan de två platserna. Det är så mycket som är likt och jag hoppas verkligen att vi kan lösa det här, säger Anders Lycke.

I går larmades polisen till Bosgårdsskolan i Mölndal när man sett och pratat med en misstänkt person på skolområdet. Men trots att polisen snabbt var på plats och letade efter mannen så kunde ingen gripas. Skolor i Mölndals kommun uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

- Mannen kan ju hoppas på att föräldrarna låter sina barn gå hem själva och att det finns ett glapp på en timme innan föräldrarna kommer hem. Den timmen är nog för att han ska hinna göra det han vill, säger Anders Lycke.