Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

OG har hittat nya metoder

Polisen anser att Original Gangsters är marginaliserat. Ändå dyker organisationen upp titt som tätt.

Länskriminalens operative chef Sven Alhbin menar att det forna förorts- och fängelsegänget inte tillhör hans största problem:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi fokuserar inte på grupper. Det är trots allt enskilda personer som begår brotten och som vi griper och lagför. Sen ryktas det om att spridda individer ibland använder OG:s namn för att nå fram med sitt budskap.

Tre färska häktningsbeslut indikerar dock att gänget kanske är mer aktivt än vad som framgår i vissa underrättelserapporter:

• En 33-årig medlem misstänks för bombattentatet på Södermalm, Stockholm.

• En 22-åring sympatisör misstänks för grov utpressning i Strömstad.

• En 29-åring släkting till ledaren Denho Acar misstänks för samma brott i Åtvidaberg.

De två senare fallen handlar om affärer med koppling till Original Inkasso, det nyaste av Acars många projekt.

– Enligt oss rör det sig om legalt undertecknade överenskommelser. Vi har inte hotat någon, bara bett att få in den summa som står på kontraktet, hävdar Denho Acar.

Han medger att räntan möjligen kan betraktas som hög, men att målsäganden frivilligt accepterat den då avtalet ingicks. Acar påstår att det enda olagliga Original Inkasso är skyldigt till skulle vara uteblivna skatteinbetalningar. Firman sysslar även med utlåning och livvaktsskydd.

”Det kommer nya hela tiden”

En annan inkomstkälla är Original Pharma, internetförsäljning av droger som ännu inte narkotikaklassats.

– Polisen taktik att förneka oss är uttjatad. Just nu sitter runt tio OG-killar häktade i pågående ärenden. Det, om inget annat, talar ju för att vi finns, konstaterar Denho Acar.

Av det 20-tal anhängare som GP kartlagt – och som i inledningen av 2000-talet var verksamma i Original Gangsters – är dock mer än hälften inburade eller uteslutna.

– Det kommer nya grabbar hela tiden. Om du får sparken antar jag att GP anställer en ny kriminalreporter, säger Acar.

– Vi började på gatan på 90-talet. Vi var unga och tyckte det var häftigt att springa omkring med puffra och skyddsväst. I dag varken syns eller hörs vi på samma sätt. Men det betyder inte att vi inte existerar. Tvärtom.

Sven Alhbin är inte ett dugg imponerad:

– Med ett ledarskap i Turkiet ifrågasätter jag hur mycket av det som sker här i Sverige som överhuvudtaget är organiserat. OG:s idéer med tjänster via nätet borde vi kunna komma åt i samarbete med andra rättvårdande myndigheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.