Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Offensiv mot mutbrott

Rikskriminalens chef Klas Friberg vill inrätta en specialenhet för mutbrott, bestående av cirka 30 personer. Rikspolischefen får hans förslag nästa vecka.

– Förslaget om hur vi vill hantera korruptionsbrott är väl förankrat hos riksåklagaren. Det ska lämnas till rikspolischefen senast på torsdag, säger Klas Friberg till GP.

Han vill ha en central specialenhet, inom rikskriminalpolisen, och arbeta i nära samverkan med riksåklagarens särskilda enhet mot korruptionsbrott.

– Det kräver en författningsförändring som ger rikskriminalpolisen befogenhet att sköta ärenden över hela riket, säger Klas Friberg.

Verksamheten kan vara i gång under hösten, om beslutet kommer snabbt. Omkring 30 personer måste nyrekryteras.

– Vi kommer inte bara att söka poliser utan även civil personal. Vi behöver många specialister, till exempel på it, ekonomi och kriminalteknik. Det blir ett öppet förfarande, säger Klas Friberg.

I dag har landets olika länspolismyndigheter ansvar för mutbrott och investeringsbedrägerier, ofta med otillräckliga resurser och kompetens. Samtidigt består Riksenheten mot korruption av fem specialåklagare och tre ekorevisorer.

Vid större utredningar, som den pågående i Göteborg, får förundersökningsledaren lokalt förlita sig på att länsmyndigheten kan ställa upp med en utredningsgrupp.

JO har riktat skarp kritik mot att antalet outredda fall är oacceptabelt stort.

– Det här är ett sätt för oss att svara på kritiken, säger Klas Friberg.

Den nya specialenheten ska kunna sättas in för att stödja mututredningar runt om i landet.

– Det är också ett sätt att koppla ihop det här med den internationella verksamhet som rikskriminalpolisen bedriver. Vi har som ambition att även jobba brottsförebyggande kring de här frågorna, säger Klas Friberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.