Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Odlat kött är ett bra alternativ. Enligt FN:s jordbruksorgan utgör djurhållning och köttproduktion de allra största klimatproblemen på jorden. Om femtio år är vi dessutom femtio procent fler människor som behöver mat för dagen, skriver debattörerna.

Odlat kött ger bättre klimat och mättar fler

GP DEBATT. Om bara 20 år kan mataffärernas kyldiskar vara fyllda av kött tillverkat på konstgjord väg i laboratoriemiljö. ”Science fiction”, kanske många tycker. Men i västvärldens äter vi allt mer kött, cirka 43 kilo per person och år. Det är inte möjligt att fortsätta så, skriver Anna Rowland och Maria Landqvist, Chalmers tekniska högskola.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dagsläget bedrivs forskning över hela världen kring cultured meat, vilket innebär kött som framställs på artificiellt sätt med hjälp av muskelceller från djur. Tidig forskning kring cultured meat, eller in vitro meat, bedrevs under början av 2000-talet på uppdrag från rymdstyrelsen NASA som efterfrågade mat med lång hållbarhet till astronauter.

I dag har forskningen gjort störst framsteg i Holland, men bedrivs även i Sverige med koncentration till Chalmers tekniska högskola i Göteborg. I dagsläget har man i Sverige lyckats framställa en proteinsträng i laboratoriemiljö och det är teoretiskt möjligt att låta strängen vidareutvecklas för att till slut utgöra en hel köttbit.

Först ut på marknaden kommer köttfärsen, om man får tro forskarna rätt. Detta då det är lättast att strunta i köttets struktur och fokusera på en köttmassa med likvärdigt innehåll som kött framställt på naturlig väg. I teorin är det också möjligt att i framtiden kunna kontrollera köttets näringsvärde och hållbarhet, vilket skulle kunna få oss att må bättre och leva längre. Fördelarna med odlat kött anses alltså vara mycket stora. Jordens befolkning ökar i en allt snabbare takt och vi måste helt enkelt få maten att räcka till i framtiden. Dessutom är köttindustrin mycket energiineffektiv och det krävs en förändring.

Flera problem måste emellertid lösas innan odlat kött kan konkurrera med köttprodukterna som vi i dag hittar i mataffären. Det är väldigt viktigt att se till att framställningen är bra för klimatet. Därför får bioreaktorn som köttet odlas i inte slösa för mycket energi. Dessutom måste näringslösningen som de odlade köttcellerna lever av vara bra för miljön och framställas med förnybar energi och utan animaliska produkter. Framställningen av näringslösningarna är i dagsläget mycket dyr, vilket medför att kilopriset på odlat kött skulle bli väldigt högt om det hamnade i kyldisken på snabbköpet.

Inga argument emot

Trots att forskarna inte har hittat några avgörande argument mot odlat kött, är forskningen mycket sparsamt finansierad. Då ämnet anses vara mycket kontroversiellt, har potentiella forskningsfinansiärer tyvärr en negativ inställning till ämnet. Därför känner nu forskarna att det är dags att vidga diskussionen utanför den akademiska världen. Politiker, industri, finansiärer och allmänhet måste alla få upp ögonen för ämnet och för att komma vidare med forskningsansatserna krävs finansieringsstöd. Under år 2007 bildades The International in vitro Meat Consortium där forskare från olika länder slog sig samman för att byta kunskap och få fram pengar till forskning kring cultured meat.

Största klimatproblemet

Det är inte ovanligt att man möts av obehag när man föreslår att våra köttprodukter i framtiden skulle kunna vara odlade i ett laboratorium. Men enligt FN:s jordbruksorgan utgör djurhållning och köttproduktion de allra största klimatproblemen på jorden. Om femtio år är vi dessutom femtio procent fler människor som behöver mat för dagen. Det är därför av stor vikt att uppmärksamma odlat kött då denna framtida innovation kan ha stor betydelse för människors välfärd samt vara en viktig milstolpe i strävan mot en hållbar utveckling.

Anna Rowland

student på Industriell ekonomi, Chalmers tekniska högskola.

Maria Landqvist

studentpå Industriell ekonomi, Chalmers tekniska högskola