Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Obama vill främja stabil tillväxt

Ledarna för 120 av världens största företag manar de politiska ledarna att vända den protektionistiska trenden och i stället arbeta för ökad frihandel under toppmötet.

G20-gruppen, som samlar världens ekonomiska stormakter, inledde sitt toppmöte i Sydkoreas huvudstad Seoul på torsdagen mot bakgrund av oenighet om valutakurser och obalanser i världshandeln.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även de 120 företagarna är samlade för ett eget toppmöte i Seoul.

"Som representanter för företag med en total försäljning på över fyra biljoner dollar, med högkvarter i 34 länder, är vi enade om att göra vårt för att leda världen mot en global ekonomisk återhämtning," löd de multinationella bolagens slutkommuniké.
Ett slutförande av frihandelsrundan som startade i Doha i Qatar 2001, enklare regler, bättre lånevillkor och lägre skatter för små och medelstora företag, samt en "monumental förändring" av energipolitiken är några andra krav.

På en presskonferens tillsammans med Sydkoreas president Lee Myung-Bak före G20-mötet lovade president Barack Obama att USA ska främja tillväxt både hemma och utomlands på ett "genomtänkt och stabilt" sätt.
- Men det är svårt att göra om vi börjar se att stora obalanser utvecklas igen, sade han.
Länder som Kina och Tyskland har kritiserat amerikanska centralbankens aviserade stödköp av statsobligationer för 600 miljarder dollar. Köpens syfte är att få ned ränteläget och stimulera konsumtion och investeringar, men de drar också ner dollarkursen vilket slår mot andra länders konkurrenskraft.
USA:s finansminister Timothy Geithner förnekade dock i tv att detta skulle vara avsikten.

- Vi kommer aldrig att försöka försvaga vår valuta för att vinna konkurrensfördelar eller få ekonomin att växa, sade han.

Vid sidan av G20-mötet träffar Obama också Kinas president Hu Jintao. Obama talade på torsdagen om "framsteg" i samtal om svårlösta frågor som värderingen av Kinas valuta. Hu lovade å sin sida att öka samarbetet och förbättra dialogen med USA.