Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Obama lägger skulden på motståndarna

President Barack Obama ger republikanerna skulden för att den amerikanska kongressens superutskott misslyckats med att enas om sparåtgärder för att minska den jättelika statsskulden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han lovade lägga in sitt veto mot varje försök att vattna ur de automatiska åtstramningar som träder i kraft vid årsskiftet 2012-2013.

På måndagskvällen försökte Obama lugna marknaden med att USA inte står inför ett överhängande hot om betalningsinställningar som landet gjorde i augusti. Han försäkrade att det på tio år "på ett eller annat sätt" kommer att genomföras nedskärningar på minst 2,2 biljoner dollar. Obama manade politikerna att fördubbla sina ansträngningar att enas om vägar att minska statsskulden.

-De har fortfarande ett år på sig att fundera ut hur, sade han till reportrar i Washington.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, varnade också kongressen för att försöka ändra i de automatiska nedskärningarna på 1,2 biljoner dollar.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sade på måndagen att USA:s kreditbetyg AA+ inte påverkas av superutskottets misslyckande.

Institutet hänvisar till att måndagens misslyckande ligger i linje med de bedömningar som gjordes i augusti. Då sänkte Standard & Poors för första gången USA:s kreditbetyg från toppbetyget AAA till AA+.

"Nedgraderingen speglar vår åsikt att den finansiella konsolideringsplan som kongressen och regeringen nyligen kommit överens om misslyckats med att komma till rätta med det som enligt vår mening är nödvändigt för att stabilisera statens skulder på medellång sikt", hette det då i ett uttalande från kreditvärderingsinstitutet.

Betyget i augusti innehöll också omdömet "negativa utsikter", och att det kan komma ytterligare en nedgradering inom ett till ett och ett halvt år.