Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Oacceptabelt övervåld

Att med vapen gå mot en konvoj inriktad på humanitärt bistånd är fulltständigt oacceptabelt, skriver Fredrik Tenfält.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det övervåld med en rad dödsoffer som den israeliska militären gjort sig skyldig till i samband med bordningen av fartygen i konvojen Ship to Gaza är skrämmande och fullständigt oacceptabelt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur den israeliska regeringen kunnat ge klartecken för – och i efterhand försvara – en aktion med detta innehåll är dessutom helt obegripligt. Dödsskjutningarna ger Israels motståndare trumf på hand och gör situationen allt svårare för Israels trots allt många vänner. Runt om i världen reagerar regeringar mot vad som hänt.

Ship to Gaza må ha uppfattats som en provokation mot Israel och israelisk suveränitet. Men provokationer kan mötas på olika sätt och med olika medel. Att gå in med vapenmakt och skottlossning mot en konvoj inriktad på humanitärt bistånd är den absolut sämsta metoden. Även om händelseförloppet ännu inte i detalj är klarlagt går detta inte att försvara.

Dödsskjutningarna sätter samtidigt fingret på den i längden ohållbara situationen med inringningen och isoleringen av Gazaområdet. Det är en politik som i grunden är kontraproduktiv; den stärker extremism och våldsbenägenhet samtidigt som civilbefolkningen utsätts för stora lidanden.

Som Fredrik Reinfeldt konstaterade i går: svaret på våld är inte mer våld. Gazas isolering måste brytas för att inte skapa grogrund för mer extremt våld. Men det som nu inträffat innebär ett allvarligt bakslag för alla dem som önskar en utveckling mot verklig fred.