I den finska staden Seinäjoki med cirka 60 000 invånare har man halverat övervikten hos barn och unga på bara några år, berättar Maria Näslund.
I den finska staden Seinäjoki med cirka 60 000 invånare har man halverat övervikten hos barn och unga på bara några år, berättar Maria Näslund.

Ståbord kan bli framtidens skolbänk

Det händer saker i skolan. Mobiler plockas bort ur klassrummet och fysisk aktivitet hamnar på schemat. Ståbord kan bli framtidens skolbänk, skriver Maria Näslund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Höst betyder högsäsong för föräldramöten och på de flesta har mobiltelefonen en säker plats på dagordningen. Det är bra; så länge vi diskuterar användningen har vi inte helt tappat greppet. Vi föräldrar sitter där och fipplar, förlåt antecknar, på våra telefoner och när fröken, förlåt mentorn, börjar prata om mobilerna lägger vi diskret ner skärmen på skolbänken och lyssnar lite mer koncentrerat. Man vill ju gärna vara en bra ögontjänare, förlåt förebild.

Hursomhelst har det hänt stora saker på vår skola sedan förra året: rektorn har beslutat om mobilförbud under lektionstid för alla årskurser, inklusive högstadiet. Halleluja. Vi var några som var lite upprörda, förlåt förvånade, över att det tidigare var okej att tonåringarna tog selfies med ekvationerna istället för att lösa dem.

ANNONS

Tjejerna har blivit stillasittande

Nu får mobilerna vänta till rasten, vilket innebär andra - dock lika allvarliga - problem. En av tolvåringarnas pedagoger berättar bekymrat att särskilt tjejerna har blivit mer stillasittande. Alla som sett hyllade och prisbelönta tv-serien Gympaläraren i SVT vet vad det handlar om; unga gamnackar som tar paus från klassrummets stol genom att helt enkelt sätta sig någon annanstans.

LÄS MER:Zackari Wahlström blir gympalärare

Programledaren Kalle Zackari Wahlström gjorde verkligen allt i sin makt för att få sin gamla högstadieskola i rörelse - allt. Han lyckades på flera sätt men man kan konstatera att det behövs en entusiastisk Kalle på heltid i alla skolor, någon som är anställd bara för att på olika sätt få fart på eleverna. För det handlar inte enbart om att röra sig på rasterna; det handlar om att få vanor för livet, att få känna på endorfinkicken och vad den gör med hela kroppen. Lärare i idrott och hälsa kämpar varje dag för att få med eleverna på tåget, men ett par timmar i veckan räcker inte.

LÄS MER:Gympaläraren får hjälp av gaming-legendaren HeatoN

Motion och rörelse en självklarhet

I den finska staden Seinäjoki med cirka 60 000 invånare har man halverat övervikten hos barn och unga på bara några år, rapporterade SR i veckan. Genom ett omfattande hälsoprogram inom skola, förskola och vård har man hittat ett recept som verkar fungera. Förutom att servera nyttigare mat och informera föräldrar om vikten av bra kost, så ingår självklart motion och rörelse för att nå resultat.

ANNONS

Alla ska ut och röra på sig på rasterna men lärarna har också infört rörelseövningar under lektionstid, som en del av undervisningen. I vissa klassrum finns ståbord - kanske framtidens skolbänk?

Att alla elever ska röra sig minst en timme om dagen är det uttalade målet i Seinäjoki, och det borde ärligt talat vara en självklarhet i alla skolor och kommuner även i Sverige. Och det borde gälla både barn och vuxna.

En av de bästa scenerna i Gympaläraren är när Kalle får med den tidigare ganska motsträviga, förlåt realistiska, rektorn på en aktivitet. Han kliver på roddmaskinen som en person och går av som en annan, betydligt gladare och mer positiv - i det närmaste upprymd. Den svettiga förvandlingen sker inför kameran och säger mer än tusen ord, förbud och uppmaningar.

ANNONS