Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt ordkrig om nya hem i bosättning

Israels inrikesdepartement har godkänt en plan för byggandet av 1 100 nya hem i bosättningen Gilo i östra Jerusalem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Palestinierna kallar planerna ett "slag i ansiktet" på de internationella försöken till fredsinitiativ.

Bosättningarna är ett av de absolut största hindren i fredsprocessen. Palestiniernas president Mahmud Abbas har klargjort att fredsförhandlingar inte återupptas om inte byggstopp införs. I fredags bad den medlande "kvartetten" - EU, FN, Ryssland och USA - parterna närma sig varandra med målet att få ett fredsavtal klart till årsskiftet 2012-13, men utan att direkt kräva byggstopp i bosättningarna.

Men när planerna på 1 100 hem godkändes i ett första steg på tisdagen hänvisade palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat till kvartettens försök.

Enligt Erakat svarar nu Israel kvartetten "med 1 100 nej" och ett "slag i ansiktet". Han pekar också ut Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

"Netanyahu har generat alla dem i det internationella samfundet som insisterade att det fanns en fredspartner i Israel".

Netanyahu antyder att han inte skulle godkänna ett nytt byggstopp. Han pekade också ut bosättningar som palestinsk ursäkt för att slippa förhandla.

-Det är en förevändning de använder gång på gång.

USA:s utrikesdepartement uttryckte på tisdagen sin "djupa besvikelse" över beskedet från Israel om nya bosättningar.

Amerikanska UD:s talesperson Victoria Nuland sade att beslutet var "kontraproduktivt" gentemot ansträngningarna att få igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna igen, rapporterar Reuters.