Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt krav på sprutbyte i Göteborg

Anneli Hulthén (S) viker inte en tum då det gäller sprutbyte och går emot sin sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Däremot hoppas Folkpartiet i Göteborg att frågan ska få nytt liv.

I veckan gick sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ut med att han ville avskaffa kommunernas veto när det gäller program för att byta missbrukares sprutor. Han ville i stället att landstingen skulle få ansöka om att få genomföra dessa program.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På nästa veckas kommunstyrelse kommer ett förslag om sprutbyten från FP. Helene Odenjung, partiets gruppledare, vill inte vänta på att en lagändring tvingar Göteborg att införa programmen.

- Varför måste vi vänta på ett beslut i riksdagen? Här kan vi rädda liv och då kan vi inte vänta.

FP i Göteborg har drivit frågan genom åren, medan S, M och KD varit motståndare.

- Vi ville väcka frågan igen efter att folkhälsomyndigheten kom med en rekommendation att programmen ska finnas i alla landsting, säger Helene Odenjung.

Smittskyddsfråga

Både Stockholm och Malmö har program och Västra Götalandsregionen är positiva till att genomföra sprutbyten i Göteborg. FP hävdar att detta är en smittskyddsfråga.

- Den som hävdar att vi därmed inte skulle vara för en restriktiv narkotikapolitik, har inte förstått vad det handlar om, säger Helene Odenjung.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) har inte hunnit träffa Gabriel Wikström efter hans utspel i frågan. Men hon viker inte en tum.

- Jag är fortfarande stark motståndare och grundar det i vårt förebyggande arbete med missbrukarna i Göteborg. Gabriel Wikström är väl medveten om min uppfattning. Han säger att han tänker på smittskyddet. Då säger jag att han gärna får komma ner till Göteborg och se om vi har mer smitta här än någon annanstans, säger Anneli Hulthén.

Helene Odenjung tror att frågan splittrar flera partier.

- Jag kan inte komma på ett annat område där politiker går in och säger "nej ni får inte använda den vårdformen". Här finns en låsning och jag vill initiera ett samtal över partigränserna.

Fakta: Sprutbyten

I dag finns program för byten av sprutor i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar och Kristianstad.

I Göteborg och Västra Götalandsregionen finns 1 348 missbrukare som injicerar droger.

Sprutbytesprogrammen ska minska smittsamma hepatitsjukdomar och HIV.

I VG-regionen upptäcktes 324 nya fall av hepatit C år 2012 och 273 fall 2013.

I Göteborg är FP, MP, V och SD för sprutbyten, och S, M och KD emot. I Vägvalet får ledamöterna själva ta ställning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.