Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt hus för barnen på Ågrenska

Varje år föds det omkring 1 000 barn i Sverige med sällsynta diagnoser. För många av dem är Ågrenska på Lilla Amundön ett viktigt andningshål. På måndagen togs första spadtaget till ett nytt hus som skall öka deras livskvalitet.

På måndaen firades det på Ågrenska. Det var på dagen 100 år sedan Ågrenska Konvalescenthemmet invigdes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då, liksom för 100 år sedan, sken solen från en klarblå himmel och dagen var fylld av aktiviteter.

Drottning Silvia som är Ågrenskas beskyddare var på plats liksom bland andra socialminister Göran Hägglund (kd).

De fick bland annat bevittna när det första spadtaget togs för en ny byggnad som ska ge nya möjligheter till forskning som på sikt kan leda fram till bättre vård och omhändertagande av barn och vuxna med sällsynta diagnoser.

Det nya huset, kallat Stenhuset, har blivit möjligt efter en donation på 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

En modell av huset bars i procession fram till den plats där huset skall byggas.

Där tog stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson ett rejält tag om spaden och schvungade iväg den första skopan jord.

En tidskapsel som skall muras in i husgrunden laddades med bland annat en förteckning med namn på alla de som deltog i firandet. En GP fick också plats, liksom lite pengar.

Drottning Silvia skötte mynthanteringen och berättade samtidigt som om en händelse när kronprinsessan var 3-4 år gammal.

– Kronprinsessan hade en portmonnä och när jag frågade om hon hade några mynt i den svarade hon " jag har en pappa, en pappa och en pappa".

För Ågrenska kommer det nya huset att bli ett lyft, hoppas stiftelsens vd Robert Hejdenberg.

– Det här betyder mycket för oss. Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för dem med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar och deras familjer.

– Vi får också tack vare Stenhuset en helt annan möjlighet att forska och det kommer alla till del. Vi kommer ju att föra ut de framsteg vi gör till andra runt om i landet, säger Robert Hejdenskog.

Fakta: Ågrenska

Ågrenska blev verklighet efter att grosshandlaren Axel H Ågren och hans hustru som ägde Lilla Amundön donerade ön och en summa pengar till Göteborgs Barnsjukhus.

1989 återinvigdes Ågrenska och blev ett nationellt kompetenscentrum för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.