Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonsborgs gatukök.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt hot mot klassisk korvkiosk

Jonsborgs gatukök på Avenyn kan tvingas slå igen. - En modern form av vräkning, säger ägaren om kommunens hyresförslag.

Hyresfrågan går upp i hyresnämnden i nästa vecka. Ägaren Magnus Jonsborg anser att kommunala fastighetsbolaget Higab håller på att sänka det skepp som Göran Johansson och göteborgarna räddade för sju år sedan då det välkända grillköket senast hotades av nedläggning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi erbjuds ett rivningskontrakt på 215 000 kronor per år för en korvmoj utan varmvatten och underhåll, en masonitlåda på Avenyn. Det känns som ockerhyra, säger Jonsborg.

Han har jämfört med andra centralt placerade likartade anläggningar och drar slutsatsen att inget ligger i närheten av den erbjudna hyran.

Inom något eller några år planeras en nybyggnad på platsen, ett modernt gatukök med en utformning som ska passa in i den planerade upprustningen av Göteborgs gamla paradgata.

- Där skulle vi förbinda oss att betala en halv miljon kronor per år för nybygget, 10000 kronor per kvadratmeter och år, ett krav som lades utan att Higab talade om vad som skulle ingå. Higab vill dessutom använda en vägg i byggnaden för reklam för kulturen, utan att vi får kompensation för det. Det är inte möjligt för oss att få det att gå runt med en sådan hyra. Det är ingen lyxrestaurang vi driver, säger Magnus Jonsborg.

Göran Sylvesten, vd för Higab, säger att han inte är insatt i alla detaljer.

- Men vi diskuterar nivån med hyresgästen och är inte överens så det går till hyresnämnden. Det viktigaste för staden på sikt är att det blir en representativ byggnad på den här platsen och att det blir rätt hyra. Det vill hyresgästen också förstås. Jag kan förstå att han är orolig, säger Göran Sylvesten.

Jonsborg har för närvarande kontrakt till och med april månad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.