Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Liljewalls Arkitektbyrå

Nytt bostadsområde i Göteborg: Format efter drömmar

Spekulanterna fick drömma fritt. Önskningarna hamnade på arkitekternas ritbord. Och nu formas ett nytt unikt bostadsområde.

Mitt emellan naturen och staden, intill Renströmska Villan i Kålltorp, kommer Brf Grönskan växa fram med 67 nya bostadsrätter. Det unika i satsningen är att de intressenter som var hetast på gröten fått vara med och utforma området.Arbetet med Bostadsrättsföreningen Grönskan inleddes sommaren 2017. Rickard Thyrén, försäljningschef för nyproduktion på Fastighetsbyrån i Göteborg, blev tidigt inbjuden att samarbeta med Järngrinden Projektutveckling AB och Liljewalls arkitekter. Det tog inte lång tid förrän de nya bostäderna hade över 300 intresseanmälningar. Då var inte ens ritningarna klara.

Med anledning av denna entusiasm föddes idén att bjuda in intressenterna att påverka projektet.

– Vi tog fram en enkätundersökning för de som tidigt visade intresse med ett antal frågeställningar. Bland annat frågade vi vad som fångade deras intresse från första början och vad de önskar om de får drömma fritt. Vi fick in ett jättebra underlag som vi sedan kunde skicka vidare till arkitekten, berättar Rickard Thyrén.

Lättillgängligt friluftsliv högt upp på önskelistan

Eftersom Brf Grönskan kommer att ligga i direkt anslutning till Skatås motionscentral och Delsjön var det inte särskilt förvånande att intressenterna värdesatte friluftsliv och natur högt i undersökningen. Det ledde bland annat till att ett hundvårdsrum och en tvättstation för mountainbikes kom med i planritningarna för området. Järngrinden AB, projektutvecklare och byggherrar för Brf Grönskan, kommer se till att naturen även genomsyrar valen av byggmaterial för minimal miljöpåverkan. Husen kommer att byggas i tegel och stora fönster kommer att ge ett ökat ljusinsläpp. Att det dessutom ligger nära staden ansåg de flesta var en bonus.

– Det är ovanligt att mäklaren får vara med från start och påverka med idéer. Vi ser det som en oerhörd fördel och något vi hoppas se mer av i framtiden. Eftersom vi har slutkontakt med kunden är vi även experter på vad dem vill ha, säger Robert Laigar, ansvarig mäklare på Fastighetsbyrån för Brf Grönskan.

Säljstart i september

Ännu är inte ritningarna för bostäderna i området helt satta. Liljewall Arkitekter är i slutprocessen med att färdigställa sin del av projektet inför säljstarten i början av oktober. Det som är fastslaget är att det blir fyra punkthus med en gård i mitten med lägenhetsstorlekar från 1–5 rum och kök. Även detta är beslutat utifrån svaren på enkätundersökningen. När 60 procent av bostäderna är tecknade påbörjas byggnationen och tillträdet beräknas till andra halvan av 2020. För att se till så att intressenterna gör ett tryggt val ingår Järngrindens paket ”I trygga händer” som bland annat ger dig skydd mot dubbla boendekostnader och tillträdesskydd.

Anmäl ditt intresse här för att ta del av mer information om Brf Grönskan samt få förtur när bostäderna är till försäljning.