Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nytt avtal ska minska utsläppen

Utsläpp av föroreningar i Europa ska minskas med 60 procent till 2020. Det är innebörden av ett avtal som slöts i Genève i fredags.

Ett nytt internationellt avtal med hårdare krav för luftföroreningar över Europas gränser slöts i Genève i fredags. Det reviderade protokollet kommer att minska utsläppen av föroreningar med upp till 60 procent år 2020.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avtalet undertecknades av parterna i det så kallade Göteborgsprotokollet, som täcker hela den europeiska kontinenten och USA och Kanada.

- Vi får renare luft i Europa. Avtalet är ett viktigt steg för att minska de massiva mänskliga, miljömässiga och samhälleliga kostnaderna som luftföroreningar för med sig. Jag är mycket glad över att Danmark som ordförandeland har lyckats nå enighet om att minska luftföroreningar med fasta målsättningar fram till 2020, säger den danska miljöministern Ida Auken, rådets ordförande, i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär att EU-länderna under perioden 2005–2020 totalt kommer att minska utsläpp av svavel med 59 procent, ammoniak med 6 procent, kväveoxid med 43 procent, organiska lösningsmedel med 28 procent och partiklar med 23 procent.

I avtalet ställs bland annat krav på att länderna måste minska utsläppen av PM 2,5 – små hälsovådliga partiklar som kommer från industri, transport och kaminer.

- Föroreningar känner inga gränser. Därför är det viktigt att så många europeiska länder som möjligt åtar sig att minska luftföroreningarna. Så mycket som 80 procent av partikelföroreningar kommer från andra länder, säger Ida Auken.

Avtalet gäller til 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.