Johan Nyhus (S) i mitten med Daniel Bernmar (V) och Ulf Kamne (MP).
Johan Nyhus (S) i mitten med Daniel Bernmar (V) och Ulf Kamne (MP).

Nyhus anmäld för försök till röstköp

ANNONS
|

Polisanmälan gjordes av en privatperson efter debattartikeln i GP på torsdagen av professorerna i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Peter Esaiasson, Mikael Gilljam och Bo Rothstein.

Debattartikeln bygger i sin tur på GT:s avslöjande om att kommunalrådet Johan Nyhus erbjöd Theo Papaioannou, ledare för det politiska partiet Vägvalet, en plats i Göteborgs kommuns Överförmyndarnämnd i utbyte mot att Vägvalet skulle rösta på den rödgrönrosa budgeten i kommunfullmäktige.

Professorerna frågar om Nyhus därmed bröt mot lagen.

Johan Nyhus (S) ångrar inte telefonsamtalet till Vägvalets Theo Papaioannou. Han ser inte att han skulle ha gjort något fel och tycker istället att fler uppgörelser borde granskas.

ANNONS

- Jag ser inte att det skulle handla om en muta, men nu avvaktar jag vad polisen säger, säger Johan Nyhus.

Han hade i uppdrag från de rödgröna att prata med Vägvalets Theo Papaioannou för att se om det fanns en öppning till samarbete.

- Politiskt upptäckte vi ganska snabbt att det inte gick. Vi hade en diskussion om poster och vi avslutade det samma eftermiddag. Den sonderingen gör vi med alla partier. Vi har också blivit kontaktade och jag ser liknande runt om i Sverige, säger han.

Ingick det något annat än överförmyndarplatsen i uppgörelsen?

- Nej, vi kom inte så långt. Vi insåg rätt snabbt att vi inte kommer att samarbeta.

Är det vanligt att platserna i överförmyndarnämnden används på detta sätt?

- Det finns ju på olika ställen i Sverige, så man kan säkert titta på det. Jag vill poängtera att det var en första öppning.

Ångrar du telefonsamtalet?

- Nej, jag hade uppdraget och jag gjorde det.

Om det skulle visa sig vara mutbrott menar Johan Nyhus att det finns många polisanmälningar man kan göra. Bland annat när Vägvalet gick ihop med Martin Wannholt (M) som ledde till en kommunalrådsplats för Wannholt.

ANNONS

- Det kan man också gräva i, säger Johan Nyhus.

Vägvalets Theo Papaioannou säger:

- Jag har inte kompetens att avgöra om det handlar om muta eller inte, men jag tycker att det är bra att det utreds,

Han menar att det är ett moraliskt problem.

- Jag har jobbat för öppenhet och transparens och vill att det ska komma fram hur det går till.

Johan Nyhus antydan om att även Vägvalets samarbete med Martin Wannholt borde polisanmälas, gör Theo Papaioannou upprörd:

- Det finns stöd i kommunallagen för det vi gjorde. Vi var överens i ett antal frågor. Det handlar inte om att vi får majoritet. Det är en stor skillnad. Nyhus vill ha stöd från oss föra att få majoritet – vi får inget tillbaka.

- Det är beklämmande att ett kommunalråd går ut med att polisanmäla mig. Jag har inte polisanmält Nyhus, bara visat hur det har gått till.

Fakta: Detta har hänt

Vägvalets ledare Theo Papaioannou berättar i GT att han av Johan Nyhus (S) blivit erbjuden en post i Överförmyndarnämnden mot att han röstar på det rödgrönrosa budgetalternativet i kommunfullmäktige.

En plats i Överförmyndarnämnden er en ersättning på 57660 kronor i månaden, men kräver enligt uppgifter ungefär en dags jobb i månaden.

ANNONS

Tre professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet ställer i en debattartikel i GP, frågan om Nyhus brutit mot lagen och ägnat sig åt röstköp eftersom han i förväg erbjudit en lukrativ kommunal post i utbyte mot stöd i omröstningen om budgeten.

ANNONS