Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ytterligare två miljoner på vattenspelet

Vattenspelet vid Götaplatsen är inte tillräckligt säkert för allmänheten. Nu måste Göteborgs stad lägga ytterligare 2,1 miljoner kronor på bland annat ett staket. Åtgärder som inte alls fanns med i budgeten.

– Vi borde ha tänkt på det här från början. Men vi förstod inte hur kul det skulle vara att besöka fontänen. Det har blivit en väldig attraktionskraft, säger Susanne Hultgren, avdelningschef för trafikkontoret.

Vattenspelet har hittills kostat kommunen 5,6 miljoner kronor och är en del av upprustningen av nedre Götaplatsen som totalt budgeterats till 30 miljoner kronor. Nu tillkommer en kostnad på 2,1 miljoner kronor för att göra platsen mer trafiksäker. 


Vattenspelet ligger placerat högst upp på Avenyn och delar upp gatan i två busskörfält. Sedan avtäckningen i slutet av april har spelet varit välbesökt - inte minst av barn som badar och leker i fontänerna.

Snart stod det klart att installationen innebär en trafikfara då framför allt de lekande barnen riskerar att springa ut på gatan och bli påkörda av kollektivtrafiken. En av kommunens provisoriska åtgärder var då att placera ut två värdar som dagtid, alla dagar i veckan, "vaktar" vattenspelet men också informerar besökare om den rådande trafiksituationen. 

– Varje vecka ser vi potentiella incidenter då besökare exempelvis kliver rakt ut i körbanan, berättar värden och informatören Dan Johansson. 

På måndag kommer kommunen att påbörja arbetet med att sätta upp ett 1,1 meter högt glasstaket runt vattenspelet - en permanent åtgärd som ska göra området mer trafiksäkert. Det förväntas stå klart nästa fredag.
Man har också satt upp skyltar för att förtydliga för bilisterna om de nya trafikreglerna vid Götaplatsen.

Trafiknämndens ordförande, Johan Nyhus (S), säger att man inom nämnden är kritiska till hur hela processen gått till.
– Vi fick aldrig se något förslag från trafikkontoret på hur själva gestaltningen såg ut. Vårt uppdrag i nämnden är att se till att det finns en funktionalitet och en trafiksäkerhet, men då vi inte fick se något förslag kunde vi inte reagera på detta i förväg.

– Vi har nu tagit beslut om att bilda ett arbetsutskott som ska kunna gå in och titta på investeringar och ritningar för att förebygga att liknande situationer upprepar sig, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.