Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Youtuber framför Agenda

Jag satt med Patrik Sjöberg och ringde runt till länken till partiledarna – deras pressekreterare. Eftersom cirka sex barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade – 90% av en nära anhörig – ville vi fråga partiledarna vad de gör för att skydda dessa barn.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Kanske hade vi hybris när vi trodde att alla skulle tacka ja till att träffas – inte för att det var Patrik Sjöberg och Elaine Eksvärd – utan för att det gäller en av fem – 2 miljoner svenskar. Det är en stor fråga, men som trots sin storlek aldrig varit en valfråga.

Vi hör inte utfrågarna i Agenda säga ”Låt oss prata om barnen”. Vår ambition är att ändra på det. Sex av åtta partiledare tackade ja, Stefan Löfven och Ulf Kristersson tackade nej. Märk vår förvåning när de istället tackade ja till ett mer lättsamt format, men med fler följare – Margaux Dietz i Partitempen. Inte för att det är fel att vara med där, tvärtom så är det folkligt och trevligt plus att du når en yngre publik. Jag kastar inte skugga över Margaux, jag vill rikta ljus på att stora frågor ibland skyfflas bort till förmån för stora influencers. Populism framför politik. Frågan är om det är rimligt?

Det är bara att inse att medielandskapet för var partiledare väljer att delta ändras. Det kanske inte kommer finnas ett Almedalsveckan 2022 av det enkla skälet att gemene man har tagit semester då.

Almedalen är en klubb för etablissemangets beundran. Jag ska inte hyckla, även jag är med i den lilla klubben. Vanligt folk, de som ska rösta, följer det helt enkelt inte. Kanske var det därför Stefan Löfven inte kom till Almedalen 2017. Folk tappade hakorna. Men var inte så förvånade. År 2022 så kanske det är influencerveckan som gäller istället. Sveriges största blogg, podd, twitterkonto, youtubers, snapchat och instagram. Att det inte redan nu finns en influencervecka för att nå miljontals personer övergår mitt förstånd. Men att vara populär behöver inte stå i polemik med att tackla stora frågor.

För att politiker inte ska drunkna i populism och helt glömma bort att de faktiskt ska sälja in det Sverige som de vill skapa så borde problemens storlek räknas fram av en Hans Rosling. Det är demokratins skyldighet att inte missa dessa.

Om ett av fem barn blir sexuellt utnyttjat i Sverige borde det vara en angelägenhet för Sverige.

Om varannan pensionär som är kvinna lever på gränsen till fattigdom borde även det vara ett prio även om Margaux inte tar upp det i Partitempen. Trots att folk följer en youtuber så får du inte tappa publiken som fortfarande sitter bänkade framför Agenda. Och när du som partiledare sitter i ett sammanhang med stor publik, var så anständig att du inte bara svarar på klämkäcka frågor utan tar upp de tunga där också.

Hälsningar, Elaine Eksvärd, en av de två miljoner sexuellt utnyttjade i Sverige.