Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen fick Anders Ygeman avgå från posten som inrikesminister. Han gjorde come back i den nya regeringen som energi- och digitaliseringsminister, men på Twitter frodas förslagen på alternativa poster som anspelar på hans namn. Bild: Jessica Gow/TT

Ygeman om Twitterskämten: "I Göteborg frodas kreativiteten"

Skolminister BetYgeman, spionminister SmYgeman och sjöfartsminister FartYgeman. En Twittertråd som anspelar på hans efternamn har nu uppmärksammats av landets nye energi- och digitaliseringsminister.

Att socialdemokraten Anders Ygeman har fått en helt ny tjänst hindrar inte kreativa twitteranvändare från att föreslå en rad andra åt honom. Vad sägs om minister i Mumindalen, lilla MYgeman, magsjukeminister SpYgeman eller Tysklandsminister Ügeman?

Det sistnämnda förslaget kommer från Fredrik Bergljung, som också drog igång det hela. Tråden har i skrivande stund gillats över 700 gånger.

– Jag hade ingen djupare agenda än att tramsa lite på Twitter, säger Fredrik Bergljung.

Två dagar efter trådstarten svarade energi- och digitaliseringsministern.

Fredrik Bergljung berättar att han gillar att vrida och vända på ord, och att han uppskattar aptonymer, alltså när personers namn stämmer med deras yrke. Två kända exempel är Nordeas chefsekonom Annika Winsth och meteorologen Lisa Frost.

– Ygeman är ju överallt nu. Jag tänkte att det vore kul om han fick heta som sitt jobb, och funderade på vad det skulle kunna bli för ministertitlar, säger Fredrik Bergljung.

Han tror inte att ministern nödvändigtvis missade att Fredrik faktiskt bor i Stockholm, vilket framgår av hans Twitterprofil.

Fredrik Bergljung bor i Stockholm sedan 19 år tillbaka. .

– Han kanske menade "Göteborg" som ett sinnestillstånd mer än en geografisk plats. Så tolkade jag det i alla fall.

Fredrik Bergljung påpekar att han dock bott och studerat i Göteborg i tre år.

Vad är dina starkaste minnen härifrån?

– Det är lite klyschigt kanske men... bra och billiga färska räkor. Sedan kan man ju sakna spelhallen på Liseberg, jag gillar arkadspel.

Kommer uppmärksamheten förändra ditt twittrande?

– Det tror jag inte. Om det hela fått massa negativa spinnar och folk börjat häckla, då kanske jag hade jag blivit mer försiktig. Men nu har det varit ganska oskyldig stämning i kommentarerna, så jag kommer nog tramsa på som förut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.