Kammaråklagare Jim Westerberg lämnar rättegången vid Uddevalla tingsrätt mot den 23-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i höstas.
Kammaråklagare Jim Westerberg lämnar rättegången vid Uddevalla tingsrätt mot den 23-årige man som misstänks för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i höstas. Bild: Adam Ihse/TT

Wilma-rättegången började med åklagarens bevisning

Wilma Andersson – en flicka som var skör och utsatt, enligt åklagaren. En 17-åring som inte hade några pengar eller egen bostad.
– 23-åringen är en vuxen man och i ett klart överläge i relationen, säger Jim Westerberg. Nu är rättegången mot hennes misstänkte mördare igång.

ANNONS

På tisdagen startade rättegången rörande mordet på 17-åriga Wilma Andersson.

Hennes 23-årige pojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefrid.

Utanför tingsrätten i Uddevalla stod under tisdagsmorgonen vakter i varje hörn och flera poliser gick runt utanför byggnaden.

Vid klockan nio på morgonen fördes den 23-årige pojkvännen in i rättegångssalen. Efter att ha slagit sig ner på en stol bredvid advokaten tittade han sig runt i salen.

Förnekar att ha dödat Wilma

Den åtalade mannen nekar till brott.

– Han förnekar att han orsakat målsägandens död. Han förnekar såväl att han har utsatt målsäganden för våld som att han av oaktsamhet har orsakat målsägandens död. Han tillbakavisar att han har skändat målsägandens döda kropp på så sätt som anges, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

ANNONS

Under torsdagen kommer hans advokat få utveckla deras version av det inträffade.

LÄS MER: Pojkvännens egna ord om mordet

På tisdagen hade de två åklagarna i målet ordet. Kammaråklagare Jim Westerberg konstaterade inledningsvis att den rättsliga prövningen startar på Wilmas namnsdag.

Wilma Anderssons pojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefrid.
Wilma Anderssons pojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefrid. Bild: Edvin Bergström

Jim Westerberg berättade därefter om de två huvudpersonerna i ärendet: den 23-årige pojkvännen som vuxit upp under oroliga förhållanden och den 17-åriga Wilma som även hon hade en tuff uppväxt.

Åklagaren menar att Wilmas bakgrund är viktig för att bedöma den livssituation flickan levde i vid tidpunkten för gärningen.

– Hon var utsatt menar jag. Hon hade problem i sin situation, säger Jim Westerberg.

Paret hade varit tillsammans i två år, Wilma var alltså bara 15 år när de blev ett par. Efter ungefär ett år flyttade de ihop i lägenheten i centrala Uddevalla.

"Endast ett barn"

Paret hade ett stormigt förhållande.

– Wilma mådde dåligt i förhållandet med 23-åringen, säger Jim Westerberg.

Vid flera tillfällen gjorde de slut och Wilma lämnade då deras hem för att tillfälligt bo hos vänner.

– Hon hade ingen bostad, inga pengar och ingen sysselsättning. Hon tycktes inte kunna eller vilja bo hos någon av sina föräldrar. Den här livssituationen är 23-åringen fullt medveten om, säger Jim Westerberg.

ANNONS

När paret blivit sams efter grälen återvände Wilma till lägenheten.

– Jag vill lyfta att här är Wilma endast ett barn, mellan 15 och 17 år. 23-åringen är en vuxen man och i ett klart överläge i relationen, säger åklagaren och fortsätter:

– Wilma har varit oerhört skör och utsatt.

Hon gjorde slut dagen innan mordet

Åklagaren berättar att det framförts att Wilma var väldigt kär i 23-åringen. Men detta ska ha ändrats mot slutet.

Dagen innan mordet pratade Wilma med en vän. Vännen har vittnat om att Wilma då sagt att hon gjort slut med 23-åringen.

Vid tingsrätten i Uddevalla stod under tisdagsmorgonen vakter i varje hörn och flera poliser gick runt utanför byggnaden.
Vid tingsrätten i Uddevalla stod under tisdagsmorgonen vakter i varje hörn och flera poliser gick runt utanför byggnaden. Bild: Adam Ihse/TT

– Detta är första gången Wilma gjorde slut. Hon var ju jättekär i honom. Hon ville inte göra slut med honom, men nu har det gått för långt han är för konstig och märklig. Det berättar hon för en kompis, säger Jim Westerberg.

De bestämde att Wilma skulle få bo hos kompisen en period, men flytten hann inte bli av. Enligt åklagaren skedde mordet vid 18-tiden den 14 november.

En kroppsdel från Wilma hittades i mannens bostad efter ungefär två veckor. På kroppsdelen finns skador som orsakats både före och efter flickans död.

Rörande skadorna hon utsatts för efter döden säger åklagaren:

– Det här visar på ett övervåld, ett hat mot Wilma.

ANNONS

LÄS MER: Direktrapporteringen från rättegången

Bevisen mot 23-åringen

Inför rätten berättade åklagare Jim Westerberg om de bevis som anses styrka 23-åringens skuld:

• En kroppsdel tillhörande Wilma hittades i en väska i en garderob i 23-åringens hem.

• Kroppsdelen var inlindad i folie och plasttejp. Denna typ av folie och tejp hittades också i köket i bostaden.

• Fingeravtryck från 23-åringen har hittats på folien runt kroppsdelen.

• Wilma lämnade aldrig bostaden utan nycklar, väska och smink – dessa föremål var kvar i bostaden vid hennes försvinnande.

• En del saker som pojkvännen påstår att hon tog med sig fanns också kvar i lägenheten.

• Runt klockan 18 den 14 november hörde grannar ett hjärtskärande och ihållande kvinnoskrik från lägenheten. Skriken tystade tvärt.

• 23-åringen är den som senast sett Wilma i livet. Efter ett samtal med sin mamma strax efter klockan fem under mordeftermiddagen har ingen fått tag på Wilma.

• Flera personer försökte kontakta Wilma under morddagen. Vid dessa kontaktförsök kopplades hennes telefon upp sig mot den mast som täcker mordlägenheten.

LÄS MER: Åklagarens starkaste bevisning

• Dagen efter mordet stängde någon av Wilmas mobiltelefon manuellt. Telefonen har inte återfunnits.

• Pojkvännen påstår att Wilma lämnade bostaden efter ett bråk under vilket de gjorde slut. Vanligtvis brukade de båda höra av sig till närstående efter att de bråkat och gjort slut, det hände inte denna gång.

ANNONS

• Blodspår och muskelvävnad från Wilma har hittats på flera platser i lägenheten. Detta fanns också på föremål i lägenheten, däribland en kniv.

• En likhund har markerat i parets säng.

• Skador på golvet i badrummet visar att 23-åringen kan ha styckat Wilmas kropp där.

• Fotspår i blod hittades på vardagsrumsgolvet, dessa fotspår avsattes av 23-åringen.

Rättegången fortsätter på torsdag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS