Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Britt-Marie Mattsson: Washington rustar för kaos – vanligtvis en folkfest

Från folkfest till belägring. När Joe Biden svär eden som president är hela installationen nedskalad. Spridningen av covid-19 var en första begränsning. Oron för terrordåd inskränker nu ytterligare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det brukar vara vinterkylan i Washington i januari som riskerar att dämpa entusiasmen när den nye presidenten tillträder. Ibland har hela utomhusevenemanget varit nära att flyttas inomhus då temperaturen fallit många grader under noll. Snön vräkte ned inför John F Kennedys installation 1961 men ett massivt uppbåd av plogar och militärfordon lyckades under natten röja kortegevägen och området kring Kapitolium tillräckligt mycket för att Kennedy och flertalet inbjudna gäster skulle kunna ta sig fram. Huttrande inbjudna och hundratusentals tillresta från hela USA har under årens lopp trotsat vädrets makter som förutom snö bjudit på underkylt regn, hagelstormar och kraftiga isvindar.

Men i år är det inte vädret som bekymrar. Restriktionerna för att hindra spridningen av covid-19 innebar tidigt till att paraden med orkestrar längs Pennsylvania Avenue ställdes in, nu framträder musikerna istället digitalt. Antalet inbjudna gäster med platser kring avsatsen på Kapitolium, där Joe Biden svär eden på onsdag, har minimerats och biljetterna som kunnat köpas har kraftigt decimerats. Det finns dessutom en allmän avrådan från att resa till Washington och samlas på den öppna platsen The Mall, framför Kapitolium, som är öppen för alla.

LÄS MER: En presidentceremoni som blir olik alla andra

Nya förutsättningar

Men stormningen av Kapitolium ändrade fullständigt förutsättningarna. Nu har stora delar av The Mall spärrats av med höga staket, 20 000 soldater från Nationalgardet sköter bevakningen tillsammans med Washingtons polis, inkallade väktare från många delstater och förstärkning från säkerhetspolisen. Hotell, restauranger och affärer har stängt och spikat plywoodskivor för fönstren. Bokningssajten Airbnb har strukit alla bokningar i Washington med omgivningar, broar och vägar kommer att spärras av och de som bor i huvudstaden uppmanas att hålla sig inomhus.

Den federala polisen FBI varnar för oroligheter och hänvisar till konversationer som spårats på sociala medier. Men hoten riktas inte bara mot installationen av Joe Biden utan också mot delstaternas kongressbyggnader. Bevakningen förstärks över hela USA och säkerhetskontroller på flygplatserna utökas.

Det betyder att Joe Bidens presidenttid inleds dramatiskt men samtidigt blir det en manifestation för att demokratin segrat mot allvarliga anfall både mot valsystemet och kongressen.

Från folkfest till belägring. Vanligtvis samlas hundratusentals för att se presidentinstallationen. I år avråds amerikaner från att åka till Washington. Bild: Jose Luis Magana
Från folkfest till belägring. Vanligtvis samlas hundratusentals för att se presidentinstallationen. I år avråds amerikaner från att åka till Washington. Bild: Jose Luis Magana

Barack Obama skrev historia

I vanliga fall är installationen en folkfest där den nye presidenten och det fredliga överlämnandet av makten från en president till en annan firas. Washington invaderas av människor som vill vara på plats vid det historiska ögonblicket. Även vid de inte så minnesvärda installationerna är det känslan av att vara med om något stort som biter sig fast. Souvenirer, hattar, mössor, tröjor och muggar säljs för att påminna om att ”jag var där”.

LÄS MER: Presidentinstallationen på onsdag – allt du behöver veta

Med den förste svarte presidenten Barack Obama skrevs 2009 verklig historia. Uppemot två miljoner kom till Washington och trängdes för att få vara en del av magin, nästa installation var jämförelsevis avslagen. Och när Donald Trump installerades 2017 kom han som president direkt med sin första lögn när han hävdade att hans mer modesta skara anhängare på plats var fler än någon tidigare presidents.

Jämförelsen mellan besökarantalet vid Barack Obamas, till vänster, och Donald Trumps, till höger, presidentinstallationer. Bild: AP
Jämförelsen mellan besökarantalet vid Barack Obamas, till vänster, och Donald Trumps, till höger, presidentinstallationer. Bild: AP

Och vad går då förlorat med en installation när bara det allra nödvändigaste formella får plats? Jo, den upprymda stämningen, glädjen, festligheterna som inleds flera dagar i förväg. Och de ofta uppemot tio balerna som arrangeras. Svindyra biljetter, trångt bland de festklädda, ingen mat, drinkar i plastglas till fantasipriser, orkestrar som inte hörs och dansgolv där det inte går att röra sig. Men när presidenten dyker upp sent på kvällen är allt det negativa bortblåst. Han säger några ord. Dansar med första damen. Glasen höjs, jublet stiger. En ny tid har inletts med ljusa förhoppningar och förväntningar.