Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

En person har hittills bekräftats bära på det nya coronaviruset i Sverige – och fler fall är att vänta, tror smittskyddsläkaren Peter Nolskog. Samtidigt är risken för en epidemi liten och chansen att friskförklaras stor.

ANNONS
|

I fredags bekräftades det att coronaviruset kommit till Sverige, då en kvinna i Jönköping bar på viruset efter att ha vistats i Kina.

Peter Nolskog, smittskyddsläkare i beredskap i Västra Götalandsregionen, tror att det kommer konstateras fler fall på svensk mark framöver.

– Vi har sett ett fall i Sverige, men jag tror att vi kommer få fler fall. Sverige har ett ganska stort utbyte med Kina, genom industrier som Volvo och andra företag. Så jag tror personligen att vi kommer få se någon eller några till i Sverige med smittan.

LÄS MER:Kinabörserna rasar efter epidemin

Någon anledning till oro ser han dock inte i nuläget.

ANNONS

– Vi kommer att få en del enstaka fall, och det kan hända att någon kommer smittas av någon smittad i Sverige. Men jag tror inte att det kommer bli ringar på vattnet och leda till en epidemi.

Begränsad kunskap om viruset

Det nya coronaviruset, med det formella namnet 2019-nCoV, är en luftvägssmitta och symptomen är bland annat feber och hosta. Västra Götalandsregionen gör provtagningar vid minsta misstanke om att någon smittats, berättar Peter Nolskog. Hittills har ingen provtagning visat positivt.

– Man tar prover från luftvägarna, som skickas till Stockholm för analys. Därifrån får man i princip svar nästa dag. Även om de har många provtagningar nu, och är ett ansträngt laboratorium så sett, ser man ganska direkt om det finns ett virus eller inte.

Beredskapen ska vara god på regionens fyra infektionskliniker inför det att en person i regionen eventuellt skulle visa sig bära på smittan. Samtidigt är kunskapen generellt ännu inte särskilt stor kring det nya viruset.

LÄS MER:Detta behöver du veta om nya viruset

– Jag har inte sett en exakt siffra någonstans, men sjukdomsförloppet skulle jag tro pågår omkring en vecka till tio dagar. Det är lite luddigt än så länge. I början tror jag också att man bara hittat de svårt sjuka fallen, men nu när medvetandet sprider sig ser man fler med lindriga symptom, säger Peter Nolskog.

ANNONS

Han fortsätter:

– Nu det senaste har många konstaterade fall varit ganska milda, med till exempel låg feber eller rethosta, och inte särskilt många i behov av intensivvård. Efter några dagar eller någon vecka blir de flesta också bättre och tillfrisknar. Så sett är det en vanlig luftvägsinfektion, och för många inte mycket värre än en vanlig förkylning.

Den som eventuellt skulle smittas av det nya coronaviruset har alltså god chans att bli friskförklarad.

– Coronavirus är egentligen några av våra vanligaste förkylningsvirus. Och så här långt finns inga rapporter att någon fått men av det nya viruset efter att den friskförklarats.

Inte värre än influensa

I stället för att skriva med versaler och utropstecken, jämför Peter Nolskog coronaviruset med en mer bekant sjukdom.

– Jag skulle vilja säga att man ska tänka ungefär som vi gör kring den klassiska, vanliga influensan. Varje år, när det är en snäll influensasäsong, ser vi ungefär 500 dödsfall. Ofta är det då gamla eller sjuka individer, säger han och fortsätter:

LÄS MER:Här är platsen med flest virus i Göteborg

– En svår influensasäsong kan det vara omkring ett par tusen personer där influensan är en bidragande orsak till dödsfallet. Ser man coronaviruset i förhållande till det är det här än så länge inte värre.

ANNONS

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har knappt 15 000 fall bekräftats i världen så här långt, och omkring 300 dödsfall kunnat kopplas till viruset. Enligt John Hopkins University är siffrorna nu ytterligare något högre: knappt 17 500 smittade och 362 döda.

– Det som gör det stort är att det är en helt ny typ av smitta. Då blir det alltid en extra oro vad som händer. I och med att man inte stött på coronaviruset som något farligt tidigare, varken i Sverige eller världshistorien, blir det nytt och skrämmande. Men än så länge känner jag ingen stor rädsla att det skulle leda till någon stor epidemi i Sverige eller Europa.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Kvinna från Göteborgsområdet bland de evakuerade

LÄS MER:Fler döda i coronaviruset än i sars

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS