SMHI varnar för snö i stora delar av Västra Götaland

Snöblandat regn har dragit in under Västra Götaland under onsdagen, vilket har orsakat flera olyckor under morgonen.
SMHI har gått ut med en gul varning på grund av vädret.
– Det krävs inte mycket innan det kommer bli besvärligt, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Den gula varningen gäller stora delar av Västra Götaland och börjar gälla under natten till onsdag då ett regnoväder från väst drar in över Sverige. Det övergår under morgonen till ett snöfall.

– Förmodligen kommer det nog lägga sig en del snö, kanske inte precis intill kusten men inåt landet. Runt Göteborg kan det nog handla om fem centimeter snö, säger Niklas Einevik.

En gul varning innebär bland annat att det är risk för olika trafikproblem och att elförsörjningen kan komma att påverkas.

– Det är tung och blöt snö som kommer, så det krävs inte mycket innan det blir besvärligt. Det blir ju snömodd och halka.

ANNONS

E6 stängs av efter olycka

Flera lastbilar har varit involverade i olyckor under morgonen och förmiddagen.

På väg 154 i Älvsered, Falkenbergs kommun har en lastbil vält. Släpet blockerar vägen, som har stängts av, och trafiken dirigeras om medan fordonet bärgas. Det är oklart om någon har skadats i olyckan.

En lastbil har kört in i ett räcke på E6, i höjd med Håbymotet, och på väg 625 i Lilla Edet välte ytterligare en lastbil. Dessutom har en lastbil och en personbil krockat på Göteborgsvägen i Falköping.

Indragna busslinjer på backiga linjer

Snön orsakar dessutom en del störningar i kollektivtrafiken. Bussar som kör vissa sträckor med mycket backar har inställda turer och inställd delsträckor. Bland annat drabbas delar av linje 52, 414 och 431.

Hur länge problemen kommer bestå är oklart. Enligt Jane Warik på Västtrafiks störningshantering har till och med en av bilarna som sandar vägarna fått problem i en backe under morgonen, så det är svårt med framkomligheten i backarna.

– Det kan bli lite hur som helst idag, vi uppmuntrar alla att hålla koll i appen och på hemsidan och se hur man kan resa i stället, säger Jane Warik.

Då är vädret som värst

Enligt prognosen kommer snön att hålla i fram till eftermiddagen innan det återigen går över till snöblandat regn och senare regn. Under kvällen blir det lite uppehåll.

ANNONS

– Det kommer vara som värst under förmiddagen på onsdagen. Det kommer inte bli något långvarigt snötäcke.

Temperaturerna kommer att öka till omkring fyra plusgrader under dagen.

Hur kommer det se ut under torsdagen?

– Torsdagen är lugn när det gäller snö men det kommer vara blåst och regn. Men inte tillräckligt för att utfärda en varning. Ute på havet kommer det vara en del kuling.

Gul varning för snöfall

Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.

Begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

LÄS MER:Stormdrabbade Buffalo gör sig redo för mer snö

LÄS MER:Fler döda i "århundradets snöstorm"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS