Planer på laxodling i havet oroar fiskare

Ett företag vill etablera laxodling i havet utanför Varberg och Kungsbacka. Planerna oroar fiskare och fiskevårdare som ser stora risker.

ANNONS
|

Det är företaget Maritima Odlingståget som ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen för två laxodlingar i Kattegatt. Ett strax utanför Ringhals och ett mellan Bua och Onsala, vilket Kungsbacka-Posten var först med att skriva om.

Tanken är att 400 ton lax kan produceras i varje område. I ansökan skriver företaget att laxodlingarna skulle kunna bli en ny basindustri i Halland då fisken ska processas och förädlas lokalt.

Planerna har väckt stor oro bland fiskare och fiskevårdare.

– Det är så dumt så att klockorna stannar, att lägga en stålkonstruktion ute i havet. Man ska inte ha laxodlingar till sjöss. Dels krävs föda med massa antibiotika för att fisken ska överleva, dels är man väldigt rädd här nere för rymlingar som ska förstöra vårt ekologiska system. Det här är nära våra fiskevatten och inte långt ifrån inseglingsrännan till Ringhals och fiskehamnarna i Båtfjorden, säger Viking Bengtsson.Han är fiskare från Frillesås ochtidigare ordförande för Hallandsfiskarna. Numer jobbar han med miljöfrågor för Havs- och kustfiskarnas producentorganisation som fått yttra sig om laxodlingen till länsstyrelsen. Enligt Viking Bengtsson är ansökan undermålig och saknar både konsekvensbeskrivningar och miljöutredningar.

ANNONS

Lars-Bruno Johansson är länsstyrelsens fisketillsynsperson i Kungsbacka. Även han är kritisk. Förutom att fisk rymmer, och blandar sig med vild lax och öring, lyfter han risken med laxlusen.

– De sitter ofta på fisk i odlingar och parasiterar på den. Blir det för många så klarar fisken inte av det, särskilt de små fiskungarna riskerar att dö, och vi har redan en ganska liten population av vild lax här på västkusten.

Han varnar också för att utsläpp av kväve och fosfor från odlingarna kan resultera i döda bottnar.

Företagets talesperson Bo Wollter vill inte uttala sig i GP innan länsstyrelsens prövning. Men till Kungsbacka-Posten säger han att de kommer använda en ny teknik.

– Vi vill använda burar som går att sänka ner mot botten om det blir busväder. Det gör att vi inte kommer att få de problem man har på andra ställen, där odlingarna brister och fisken rymmer under stormar.

ANNONS