Alexander Abenius, M, är Lerums högste politiker och åkte trots Folkhälsomyndighetens råd om att inte besöka andra platser till Island över julen.
Alexander Abenius, M, är Lerums högste politiker och åkte trots Folkhälsomyndighetens råd om att inte besöka andra platser till Island över julen.

Kommunalrådet kritiserade ministern – från Island

Kommunstyrelsens ordförande i Lerum Alexander Abenius, M, kritiserade justitieminister Morgan Johansson för att ha gått ut och handlat under mellandagsrean. Samtidigt befann han sig själv på Island, rapporterar GT. Trots rubrikerna säger kommunalrådet till GP att han inte ångrar sitt beslut.
– Det är klart att ingen har släpat iväg mig med våld. Däremot så har vi av familjeskäl valt att göra det här resan, säger han.

ANNONS
|

Samtidigt som svenskarna har uppmanats att bara umgås med personer från det egna hushållet och hålla sig så isolerade som det bara går har flera av landets högsta politiker och myndighetsföreträdare den senaste tiden gjort det motsatta.

Statsminister Stefan Löfven har vid flera tillfällen varit ute handlat i Stockholm, MSB:s generaldirektör Dan Eliasson var på Kanarieöarna över jul och justitieminister Morgan Johansson var under mellandagsrean ute och handlade i Lund.

LÄS MER:Löfven har besökt ytterligare butiker under jultiden

LÄS MER:Kritikstorm efter gd:s resa till Kanarieöarna

Justitieministerns agerande har kritiserats av bland annat riksdagsledamoten Hanif Bali, M, och GT kunde under måndagen berätta hur hans inlägg i sin tur har spridits vidare i sociala medier av partikollegan, Alexander Abenius, kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.

ANNONS

Det anmärkningsvärda i Abenius kritik är att politikern själv befann sig på Island när han delade kritiken mot Morgan Johansson. Han ska också medan han befann sig på Island ha skrivit: ”Förr fick ministrar avgå för att man inte betalt TV-licensen”, på sin Facebooksida.

LÄS MER:Shoppingturen sänker Stefan Löfvens trovärdighet

Alexander Abenius bekräftar för GP att han reste till Island tillsammans med sin familj den 14 december och att de därefter under en vecka satt i obligatorisk karantän på ön. Abenius berättar också att de fick göra två så kallade PCR-tester som visade att de inte hade någon aktiv infektion av covid-19 och att hans familj har följt ”alla råd och restriktioner” som både svenska och isländska myndigheter har meddelat.

Folkhälsomyndigheten skriver ju i sina rekommendationer att man ska försöka att inte resa till andra platser?

– Där står det ju också att det vilar ett stort personligt ansvar när man ska göra en bedömning utifrån om man ska göra en resa oavsett om det är en längre eller en kortare resa och det har jag och min familj gjort, säger Alexander Abenius och motiverar bedömningen med att Island bland annat har en låg smittspridning av covid-19.

Men det står ju ”försök att inte resa”, det är ju ingenting som släpar iväg dig till Island?

ANNONS

– Det är klart att ingen har släpat iväg mig med våld, så klart inte, däremot så har vi då av familjeskäl valt att göra det här resan. Det beror på att min fru är isländska och hon har hela sin familj på Island och jag har en förhållandevis nyfödd son som inte har träffat sin andra halva av familjen. Utifrån det perspektivet har vi gjort bedömningen att det har varit nödvändigt för vår familj att åka.

Det är många som har gjort stora uppoffringar, inte bara under julen, utan under hela pandemin och undvikit att träffa familj och vänner. Är det inte extra viktigt att du som förtroendevald föregår med gott exempel och också gör uppoffringar?

– Absolut. Jag tror att alla har gjort uppoffringar under den här pandemin och det har även jag gjort. Jag har många familjemedlemmar som jag inte har kunnat träffa på grund av covid-19. Vi har alla har gjort våra uppoffringar och sedan får alla göra sina bedömningar oavsett vad det gäller för fråga. I vissa fall kanske man kommer fram till att en resa inte passar och ibland kommer man fram till att en resa passar. Det går inte att dra ett rakt streck över alla utrikesresor utan förutsättningarna ser så klart väldigt olika ut.

ANNONS

LÄS MER:Trots statsministerns uppmaning: Morgan Johansson (S) gick på mellandagsrea

Du själv har ju delat kritik mot justitieministern angående hans besök under mellandagsrean. Kan du förstå att en del kan tycka att det är dubbelmoral när du själv inte har följt det här rådet om att inte resa?

– Jag kan förstå att det ser ut så. Jag kan bara förklara vad det var för syfte jag hade med den här delningen. Det syfte jag hade var just att vi har ett statsråd som är del av en regering som i somras var ute och kritiserade en influencer, Bianca Ingrosso, rätt så rejält under en pressträff och sedan inte följer det som ens egen statsminister går ut och säger. Det var det som jag tyckte var väldigt, väldigt märkligt.

LÄS MER:Justitieministern kritiserar influerarfest

Kan du förstå att en del tycker att det var lika märkligt att du åkte till Island?

– Ja, absolut om det är så att man inte förstår omständigheterna så kan jag förstå det.

Hade du gjort resan om du hade fått tänka till en gång till?

– För det första vill jag säga att jag har varit oerhört ärlig och transparent redan innan och under resan till Island. Jag var väldigt tydlig i vår lokalradio med att jag skulle resa till Island. Jag har också varit tydlig i sociala medier med att jag varit på Island och kommer fortsätta att vara rak och ärlig med att jag har valt att åka till Island. Nu när jag dessutom har sett hur restriktioner har sett ut på Island och hur smittoläget är just nu, och utifrån perspektivet att det här har varit en väldigt viktig resa för vår familj så skulle jag absolut ha gjort samma sak idag.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS