Ukraina i spänd väntan på Putins nästa drag

Ukrainas luftrum stängs inte. Landets ledning går en balansgång för att inte underblåsa oron för en ny invasion. På tisdag möter Tysklands förbundskansler Rysslands president i Moskva. De är beroende av varandra.

ANNONS
|

En stor del av den ryska krigsmakten är mobiliserad runt Ukraina, förstärkt med förband från Belarus i norr. I det oförutsägbara läget uppmanar land efter land sina medborgare att lämna Ukraina eller att inte åka dit. Uppemot 300 svenskar finns i landet. Somliga är på väg att lämna landet, andra stannar kvar tills vidare.

På ytan i städer som Kiev råder ett relativt lugn efter lördagens demonstrationer. "Säg nej till Putin", stod det på en banderoll i en protest mot krigsfaran som sprids med utspel och rykten i samhället. Belarusier uttrycker beslutsamhet och en vilja att kämpa för sitt land och oberoende. Söndagens nyhetsbilder visar träning med automatkarbiner eller vapenattrapper i trä. Efter åtta år av väpnad konflikt med Ryssland om Krim och sydöstra Ukraina finns hot som en realitet för många i vardagen.

ANNONS

Stänger inte luftrummet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj manar till lugn och ser paniken som folkets största fiende. På söndagen talade han på nytt med USA:s president Joe Biden.

"De två ledarna var överens om vikten av att fortsätta att driva diplomati och avskräckning som svar på Rysslands militära uppbyggnad vid Ukrainas gränser", rapporterar Al-Jazira med hänvisning till en uppläsning av det cirka 50 minuter långa samtalet.

Ukrainas president uppges under samtalet ha bett Biden att besöka Kiev. Det hade varit en kraftfull signal som hjälpt till att stabilisera situationen, sade han enligt Ukrainas presidentkansli.

Amerikanska myndighetskällor betecknar en sådan resa som "extremt osannolik", rapporterar CNN.

På söndagen kom beskedet att Ukraina inte stänger landet för internationell flygtrafik trots de amerikanska varningarna för en invasion.

"Luftrummet ovanför Ukraina förblir öppet och staten jobbar för att minska risker för flygbolag", skriver infrastrukturdepartementet.

KLM blev det första större bolaget att avbryta flygningarna till Ukraina. På söndagen tvingades ett charterplan från det ukrainska bolaget Sky Up i sista stund omdirigera en flight från Madeira till Kiev sedan dess irländska leasingföretag bestämt sig för att förbjuda flygningar i ukrainskt luftrum, skriver TT.

Anna Pylypivna tittar ut genom rutan i ständig ovisshet om vad som ska hända. Hon har vägrat överge sitt hem nära frontlinjen vid Novooleksandrivka i östra Ukraina.
Anna Pylypivna tittar ut genom rutan i ständig ovisshet om vad som ska hända. Hon har vägrat överge sitt hem nära frontlinjen vid Novooleksandrivka i östra Ukraina. Bild: Vadim Ghirda

På söndagen kom de första signalerna om att Storbritannien och USA håller på att dra tillbaka sina observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Deras dagliga rapporter från de konfliktdrabbade områdena är en följetong av brott mot vapenvilan och försvårande av observatörernas rörelsefrihet.

ANNONS

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova uppger att man mottagit information om att "ett flertal länder" ska dra tillbaka sina observatörer.

Sverige tar inte hem sina observatörer för OSSE i Ukraina, uppger utrikesdepartementet för TT.

På lördagen talade både den franske presidenten Emmanuel Macron och USA:s Joe Biden på telefon med president Vladimir Putin, i sammanlagt två och en halv timma. Macron framhöll att en "ärlig dialog" inte går att genomföra så länge spänningarna vid Ukrainas gräns stiger. Enligt Kreml avfärdade Putin uppgifterna om en förestående attack på Ukraina som "spekulation i syfte att provocera".

Helt låsta positioner

Samtalet med Biden bekräftade de helt låsta positionerna. Amerikanen betonade igen att en rysk attack mot Ukraina skulle innebära "ett högt pris" för Ryssland. Det kommer att ske samordnat med allierade snabbt och kännbart, var budskapet till den ryske ledaren.

Den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier valdes på söndagen till en andra mandatperiod.

– Det finns en risk för militär konflikt, för krig, i Östeuropa, och Ryssland bär ansvaret för det, sade Steinmeier inför den samlade förbundsförsamlingen enligt Deutsche Welle.

Han vädjade till Rysslands president Vladimir Putin att släppa "snaran runt Ukrainas hals" och välja en väg som "säkrar freden i Europa".

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möter Vladimir Putin i Moskva på tisdagen.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möter Vladimir Putin i Moskva på tisdagen. Bild: Christophe Gateau

På måndagen åker förbundskansler Olaf Scholz till Kiev och på tisdag till Moskva för ett möte med president Putin. Länderna ekonomiska beroende av varandra är stort. Ryssland exporterar stora mängder gas till Tyskland, som avvecklar kärnkraften och även kolkraften. Dessutom är den nya gasledningen Nordstream 2, från Ryssland till Tyskland, klar att tas i drift. Men tyska myndigheter har inte givit tillstånd ännu, och USA hotar stoppa ledningen om Ryssland går till ännu ett angrepp.

ANNONS

När Scholz träffade Biden i Washington var de överens, men tysken undvek att nämna gasledningen vid namn. Garanterat kommer frågan upp i tisdagens samtal i Kreml. För Putin är Tyskland och EU en viktig inkomstkälla. Skulle han dessutom riskera sanktioner som slår mot betalningssystem och rysk industri vore det ett hårt slag. Därför kan mötet med Scholz kanske påverka hans nästa drag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS