Turkiet vill se "konkreta försäkringar" om säkerhetsgarantier från Sverige och ett samarbete i kampen mot terrorism.
Turkiet vill se "konkreta försäkringar" om säkerhetsgarantier från Sverige och ett samarbete i kampen mot terrorism. Bild: AP Photo

Turkiet publicerar kravlista för svenskt Natomedlemskap

Turkiet har publicerat en officiell kravlista för att ett svenskt Natomedlemskap ska godkännas, enligt ett pressmeddelande från den turkiska regeringens hemsida.

ANNONS
|

I pressmeddelandet står det bland annat att Turkiet förväntar sig "konkreta försäkringar" om säkerhetsgarantier från Sverige och ett samarbete i kampen mot terrorism.

”Den svenska regeringen, som har ansökt om ett Nato-medlemskap, har bestämt sig för att stötta PKK, vilket hotar Turkiets nationella säkerhet”, står det i pressmeddelandet.

Turkiets krav i fem punkter

Pressmeddelandet, som publicerades på Twitter och den turkiska regeringens hemsida, trycker på fem saker de vill se för att godkänna Sverige.

• Turkiet kräver att Sverige slutar stödja den terrorstämplade gruppen PKK och den kurdiska guerillan YPG.

• ”Sverige måste sluta finansiera terrorism”. Sverige har gett ett bidrag på 376 miljoner dollar till den kurdiska organisationen YPG, men enligt Turkiet har dessa pengar även nått gruppen PKK.

ANNONS

• Det väpnade stödet till YPG och PKK måste upphöra, då ”vapnen används mot civila i Turkiet”.

• Det svenska vapenembargot mot Turkiet måste lyftas, i syfte för att landet ska kunna säkra sin gräns mot Syrien.

• Sverige måste ge säkerhetsgarantier till Turkiet och de vill se ett globalt samarbete mot terrorism.

Turkiet har sedan flera år tillbaka begärt att den svenska regeringen ska utlämna personer som anklagas för terrorism, vilket de menar i pressmeddelandet att de inte ”fått något positivt svar” på.

Det här är PKK

Det kurdiska arbetarpartiet (PKK) bildades i Turkiet 1978 av aktivisten Abdullah Öcalan, som menar att de för en frihetskamp för det kurdiska folket.

Under den 38 år långa konflikten har över 50 000 människor dödats, varav de flesta av dem kurder. Ett stort antal politiska mord har begåtts av båda parter i konflikten.

I skuggan av Ukrainakriget har Turkiet sedan mitten av april inlett en tung militär offensiv mot PKK, som kategoriseras som en terroristgrupp i Turkiet, EU och USA.

Enligt Erdogan startades offensiven för att "rensa ut de ockuperade områdena i norra Irak från terrorister", uppger den turkiska tidningen YeniSafak.

LÄS MER:Turkiet hotar med ny invasion av Syrien

LÄS MER:PKK till Sverige om Turkiets krav: "Ge inte efter för Erdogan"

LÄS MER:Finland räknar med utdragen Natoprocess

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS