Turkiet: Positiva signaler om vapenexport

Turkiet har fått ”positiva signaler” efter dagen samtal i Ankara. Erdogans talesperson Ibrahim Kalin tolkar mötet som att Sverige kan komma att lyfta exportstoppet av vapen till Turkiet.
– Det är en glädjande utveckling, sa han på en pressträff efter mötet, enligt Reuters.

ANNONS
|

Efter Turkiets militära offensiv mot den syrisk-kurdiska YPG-milisen 2019, en grupp som av Turkiet anses vara identiskt med PKK, stoppade Sverige all export av krigsmaterial till landet. Finland gjorde samma sak.

Men i och med de nordiska ländernas ansökan till Nato verkar det som om exportstoppet kan komma att hävas. I alla fall låter det så från turkiskt håll.

– Under samtal med delegationer från både Sverige och Finland fick vi positiva signaler till att häva exportstoppet av vapen. Det är en glädjande utveckling, säger Ibrahim Kalin, president Recep Tayyip Erdogans talesperson, enligt Reuters.

Samtal under onsdagen

Turkiet har öppet riktat kritik mot Sveriges och Finlands intåg i Nato och har radat upp flera krav på länderna för ett medlemskap. Ett av kraven är att Sverige ska sluta ge ”politiskt stöd till terrorism”.

ANNONS

Under onsdagen träffades delegationer från Sverige, Finland och Turkiet i Ankara för att diskutera kraven. Statsminister Magdalena Andersson deltog i mötet. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde det inte. Från Turkiets sida skickades i stället presidentens talesperson Ibrahim Kalin.

På en presskonferens efter samtalen sa Kalin att Turkiets oro för terrorism och förväntningar om konkreta åtgärder för att ta itu med dem hade förmedlats och att man nu väntar på respons.

”Dialogen kommer fortsätta”

Efter mötet, som pågick i fem timmar, skrev utrikesminister Ann Linde på Twitter att man i samtalen bland annat diskuterat säkerhetsproblem som Turkiet presenterat.

”Man kom överens om att dialogen, som förs i konstruktiv anda, kommer att fortsätta.”

LÄS MER:Nato-dialog i nya spänningar inom alliansen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS