Satellitbilder motbevisar Rysslands påstående om döda i Butja

Sedan bilderna inifrån Butja spreds över världen har Ryssland kategoriskt förnekat alla anklagelser om övergrepp mot civilbefolkningen. I stället hävdar de att döda kroppar längs gatorna har placerats efter deras reträtt. Nu visar en granskning av New York Times att det är en lögn – kropparna har legat där i flera veckor.

ANNONS
|

Det var i helgen som rapporterna om civila dödsoffer i staden Butja bröt ut. Först publicerades en video, i vilken ett lokalt statsråd körde på en gata i staden där flera livlösa kroppar kan ses ligga utspridda längs vägen.

Via länken nedan kan man ta del av NY Times granskning. GP vill varna för starka bilder.

Ytterligare film- och bildbevis publicerades efter att internationella reportrar tagit sig till staden, som i vissa fall tyder på att offren hölls bakbundna innan de avrättades med skott från nära håll. Kroppar har därefter upptäckts på flera andra ställen i staden, bland annat i massgravar.

ANNONS

Hur många som dött har hittills inte kunnat verifieras av oberoende källor. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hävdade dock under gårdagen att ”hundratals” blivit torterade, dödade eller avrättade. Landets riksåklagare Iryna Venediktova sade i sin tur att 410 civila hade hittats döda i områdena norr om Kiev sedan Ryssland drog tillbaka sina trupper.

LÄS MER:Zelenskyj: Hundratals civila dödade, torterade och avrättade

Ryssland: Ingen har kommit till skada

Ryssland har sedan dess förnekat att de misstänkta krigsbrotten utförts av deras styrkor. Enligt ett uttalande av landets försvarsdepartement, publicerat på plattformen Telegram, är ”alla bilder och filmer publicerade av Kiev-regimen som påstås vittna om ’brott’ begångna av ryska militärer i Butja bara ännu en provokation.”

Försvarsdepartementet skriver vidare att ”inte en enda lokalinvånare lidit av några våldsamma handlingar” under tiden som staden hölls ockuperad av ryska styrkor. I stället har offren placerats på gatorna av Ukraina, efter att Ryssland inledde sin reträtt den 30 mars.

LÄS MER:Ukrainsk borgmästare med familj hittade avrättade

Legat på gatorna i veckor

En granskning av satellitbilder utförd av New York Times motbevisar nu de påståendena.

Genom att jämföra statsrådets video med satellitbilder tagna av bolaget Maxar Technologies upptäckte tidningen att kroppsliknande former började dyka upp på gatan runt den 9 och 11 mars.

Ett nytt foto taget den 19 mars visar att kropparna ligger på exakt samma ställen som de sedan hittades vid under helgen, vilket tyder på att de varit döda i drygt tre veckor – samma period som Ryssland själva erkänner att de ockuperade staden.

ANNONS

LÄS MER:Zelenskyj på plats i skräckens Butja: Folkmord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS