Demonstranter håller upp plakat med anti-krigsbudskap framför parlamentet i Tokyo. Ilskan mot premiärminister Shinzo Abe växer.
Demonstranter håller upp plakat med anti-krigsbudskap framför parlamentet i Tokyo. Ilskan mot premiärminister Shinzo Abe växer.

Oro över pacifismens död i Japan

ANNONS
|

"Inget krig! Inget dödande!" Ropen skallade över parlamentsbyggnaden i Tokyo inför underhusets godkännande av en omtolkning av grundlagen som innebär att landets militär får ökade befogenheter. Bland annat kan japanska trupper komma att strida utomlands för första gången sedan andra världskriget.

Sviktande stöd

Många av de tiotusentals demonstranterna protesterade också direkt mot premiärminister Shinzo Abe. Hans hökaktiga politik och kampanj för ökade militära befogenheter har lett till sviktande opinionssiffror. Enligt undersökningar motsätter sig over hälften av det japanska folket lagändringen.

-Under efterkrigstiden har det funnits väldigt starka pacifistiska strömningar i Japan. Många anser att de bör bevaras och ser därför den här typen av förslag som ett hot mot vad de anser att Japan bör vara, säger Karl Gustafsson, som forskar om internationella relationer i Östasien på Utrikespolitiska institutet.

Men enligt Abe måste Japan bli bättre rustat för att möta nya säkerhetspolitiska utmaningar.

-Säkerhetssituationen runt Japan blir allt allvarligare. Lagen är nödvändig för att skydda japanska människors liv och förhindra ett krig innan det bryter ut, sade Shinzo Abe efter omröstningen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Trots att Japan är världens tredje största ekonomi har landet inte haft någon särskilt stark profil i den internationella politiken. Det hoppas Abe nu ändra på, enligt Gustafsson.

ANNONS
Peking varnar

Kina varnar samtidigt Japan för att "äventyra freden och säkerheten" i regionen. Men för Shinzo Abe är Kina en del av problemet.

-Kina framställs ofta som ett hot, särskilt av högerextrema och konservativa krafter i Japan. Vissa menar att riskerna ökar om Japan genomför den här typen av förändringar, att det trissar upp det spända säkerhetsläget och leder till upptrappningar även från Kinas sida, säger Karl Gustafsson.

Lagförslaget måste godkännas av parlamentets överhus. Många förväntar sig dock att det kommer att gå igenom och blir det problem kan underhuset kan gå emot överhuset med två tredjedelars majoritet - vilket är väl inom ramen för Abes kontroll.

Japan har haft en strikt pacifistisk grundlag sedan andra världskriget i vilken militären förbjudits att genomföra stridshandlingar, förutom i självförsvar.

Shinzo Abes regering har drivit frågan om en omtolkning av grundlagen så att den tillåter "kollektivt självförsvar", som gör det möjligt för Japans militär att mobilisera utomlands när dessa tre villkor är uppfyllda:

1. När Japan blir attackerat, eller när en nära allierad attackeras, och det hotar Japans överlevnad och utgör en tydlig fara för invånarna.

2. När det inte finns några andra lämpliga sätt att slå tillbaka en attack på, och för att säkerställa Japans överlevnad och skydda dess folk.

3. Användningen av våld begränsas till ett nödvändigt minimum.

Källa: BBC

ANNONS