En fiskare ombord på den kvarhållna brittiska trålaren i den franska hamnen i Le Havre.
En fiskare ombord på den kvarhållna brittiska trålaren i den franska hamnen i Le Havre. Bild: Michel Euler

Fiskebråk trappas upp mellan fransmän och britter

Fiskekriget trappas upp. Frankrike har kvarhållit en brittisk trålare som fiskat utan licens och hotar med nya straffåtgärder inom flera områden.

ANNONS
|

Bråket sker i svallvågorna efter brexit. Hårda och låsta förhandlingar pågår mellan Bryssel och London för att rädda protokollet om Nordirland och utträdesavtalet, och i förlängningen fredsavtalet från långfredagen 1998. Bilateralt mellan fransmän och britter är den känsliga tvistefrågan om rätten att fiska långt ifrån löst. Tvärtom förvärras och utvidgas bråket.

Frankrikes regering meddelade på onsdagen att man kommer att införa extra kontroller av båtar och lastbilar som kommer från Storbritannien. Det sker, heter det, som vedergällning för landets underlåtenhet att uppfylla sina åtaganden om fiskerättigheter. Storbritannien varnas också för att elförsörjningen kan komma att störas om britterna misslyckas med att stilla den franska oron över fiskelicenser. London stämplade de föreslagna åtgärderna som "mycket nedslående."

ANNONS

LÄS MER:Fransk ilska över väntan på brittisk fisk

Under natten till torsdagen meddelade även Frankrikes havsminister Annick Girardin att en brittisk fiskebåt hölls kvar i Le Havre efter att ha fiskat i franskt vatten utan licens. En annan båt fick en varning för att ha motsatt sig en inspektion som gjordes "i samband med skärpning av kontrollerna på kanalen", sade Girardin i ett uttalande.

Öppen strid om fisketillstånd

Detta kommer efter att Frankrike förra månaden lovade åtgärder mot Storbritanniens vägran att bevilja fisketillstånd till tre fjärdedelar av små franska båtar som begärde tillstånd att fiska i vattnen mellan de två länderna. Enligt den franska sidan bröt britterna därmed villkoren i avtalet om fiske som undertecknades som en del av brexithandelsavtalet, skriver nyhetstjänsten Politico.

Från och med den 2 november blir brittiska fiskebåtar ovälkomna i vissa franska hamnar. Systematiska säkerhetskontroller av brittiska båtar införs samt förstärkta hälso- och tullkontroller. Även kontrollerna av lastbilar som är på väg till, eller kommer från, Storbritannien skärps.

LÄS MER:Analys: Uppvisning i osämja och splittring

De drabbade hamnarna bör meddelas i början av nästa vecka, enligt en fransk diplomattjänsteman. De nya kontrollerna ska inte gälla Eurostars järnvägsförbindelse mellan de två länderna.

"Det finns fortfarande ett stort antal saknade fiskelicenser som franska fiskare har rätt till", sade den franska regeringen i ett uttalande. "Till denna dag har Storbritannien inte svarat på våra krav och till och med infört nya villkor som inte ingår i handels- och samarbetsavtalet [efter brexit]."

ANNONS

Även hot mot elförsörjningen

En andra serie av åtgärder förbereds också, hette det. Specifikt nämns att Frankrike inte utesluter att se över energiförsörjningen till Storbritannien.

Fransmännen ber också EU-kommissionen att hålla ett möte i partnerskapsrådet mellan EU och Storbritannien så snart som möjligt, samtidigt som man efterlyser ett enat europeiskt svar.

"Ingen annan europeisk samarbetsfråga med Storbritannien kommer att kunna gå vidare utan att återställa förtroendet och fullt ut tillämpa de undertecknade avtalen", står det i regeringens uttalande enligt Politico.eu.

Kraftigt ökad migration över Engelska kanalen bidrar ytterligare till de ansträngda förbindelserna mellan London och Paris.
Kraftigt ökad migration över Engelska kanalen bidrar ytterligare till de ansträngda förbindelserna mellan London och Paris. Bild: Matt Dunham

Storbritanniens ansvarige minister för brexit, David Frost, känner, enligt ett uttalanden på Twitter, en stor besvikelse över att Frankrike har känt det nödvändigt att framföra hot mot den brittiska fiskeindustrin. Han tillade sent på onsdagen:

"Eftersom vi inte har haft någon formell kommunikation från den franska regeringen i denna fråga kommer vi att söka ett brådskande förtydligande av deras planer. Vi kommer att överväga vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga i det ljuset."

Enligt en talesman för den brittiska regeringen är den senaste franska ståndpunkten inte var vad vi skulle förvänta oss av en nära allierad och partner. De franska hoten sägs vara "oproportionerliga" och ett brott mot internationell lag och handelsavtal.

LÄS MER:Analys: Brexit spökar igen – ny ödesvecka för Europa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS