Ett mindre bråk mellan Trumpanhängare och motståndare utanför Oregon State Capitol i Salem.
Ett mindre bråk mellan Trumpanhängare och motståndare utanför Oregon State Capitol i Salem. Bild: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Expert: Risk för våldsamheter i USA

Joe Biden manar till enighet. Men från Vita huset twittrar president Donald Trump med versaler att han har vunnit valet. Ett mer splittrat USA väntar den tillträdande presidenten, enligt statsvetaren Jennifer McCoy, som ser en risk att våldsamheter utbryter på sina håll.

ANNONS

Jennifer McCoy, professor i statsvetenskap vid Georgia State University, räknar inte med att Donald Trump kommer att erkänna sig besegrad, vilket är brukligt för den kandidat som förlorar ett presidentval.

– Han har redan sagt att han fortsätter med sina stämningar. Han kommer att påstå att det skett bedrägerier, för att rädda ansiktet. Jag tror att han kommer att lämna (posten), men jag tror att han behöver gå igenom alla lagliga processer först, så det kommer att ta lite tid, säger hon.

Politisk gång

Samtidigt kommer den politiska processen att ha sin gång. Varje delstat ska ratificera sina röstsiffror, vilket kan ta veckor. Sedan ska elektorskollegiet träffas i december för att lägga sina röster. Därefter ska den nya kongressen acceptera elektorsrösterna den 6 januari.

ANNONS

– Eftersom resultatet kommer att utmanas i år, och Trump inte accepterar det, så kommer det att bli utdraget, säger McCoy.

Där Joe Biden har valt en försonande inställning, planterar Trump ett budskap hos sina anhängare om att saker och ting inte har gått rätt till. Det är farligt, anser McCoy, som den senaste tiden har fokuserat sin forskning på polariserade demokratier.

– Många av Trumps anhängare tror på honom, även om det inte finns några bevis.

Utbredd misstro

Hon tycker att det är oroande att nästan halva befolkningen kan komma att anse att Biden inte är en legitim president.

– Polariseringen kommer att fördjupas. Inte bara är man oense om politiken, det mer oroande är att man misstror och ogillar personer från det andra partiet, säger Jennifer McCoy och fortsätter:

– Jag tror inte att det blir utbredda våldsamheter, men det kan ske utbrott på sina ställen. Speciellt om Trump öppnar tv-kanal, som det rapporterats om, efter valet och han fortsatt har sina Twitterföljare och e-postlistor till anhängare. Jag tror att han kommer att fortsätta hålla kampanjmöten, för han behöver den typen av allmänhetens godkännande. Hans personlighet kräver det, säger hon.

Balansgång för politiker

För de högt uppsatta Republikanerna i partiet väntar en balansgång. Ska man gå emot Trump nu – och riskera att förarga hans stora väljarbas – eller ska man ge honom sitt fortsatta stöd?

ANNONS

Jennifer McCoy väntar sig att Republikanerna försöker att obstruera mot Bidenregeringen, vilket hon anser skedde under Obamas styre.

– Jag väntar mig att de fortsätter med den linjen, vilket är illa för landet. Vi behöver desperat samarbete mellan de två partierna för att lösa problemen med coronapandemin och den ekonomiska depressionen, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS