Passagerare välkomnas när de anländer till flygplatsen i Sydney, när landet efter 100 veckor öppnar för turister igen.
Passagerare välkomnas när de anländer till flygplatsen i Sydney, när landet efter 100 veckor öppnar för turister igen. Bild: Dean Lewins/AP/TT

Efter 100 veckor - Australien öppnar

Australien har öppnat sina gränser för fullvaccinerade turister utan krav på karantän för första gången på 100 veckor. För många innebär det en chans att träffa nära och kära.
– Det har varit lite opersonligt och hjärtlöst, säger Danee Allen, som inte träffat sin partner sedan 2019, om Australiens hårda inreseregler

ANNONS

Stängningen beräknas ha kostat företag motsvarande 42 miljarder kronor i månaden, enligt SBS News.

– Packa era väskor. Glöm inte att ta med er pengar, för ni kommer att hitta många ställen att spendera dem på, sade premiärminister Scott Morrison inför öppnandet.

Mest återseenden

Till en början lär det dock främst vara andra än turister som sätter sig på flygplanen. Otaliga är de historier om par och familjer som splittrats, och far- och morföräldrar som inte har träffat sina barnbarn på två år till följd av Australiens hårda inreseregler – vilket har gett upphov till smeknamnet "Fortress Australia" – fästningen Australien.

ANNONS

Nästan hälften av Australiens invånare har minst en förälder som är född i utlandet, och flygplatsen i Sydney fylldes på måndagen av kära återseenden när de första planen anlände, rapporterar lokala medier.

– Jag kan inte beskriva hur mycket det betyder att krama min dotter igen efter så här lång tid, säger Cindy Moss från USA, som är här för att träffa sin dotter, enligt The Sydney Morning Herald.

Australien tillhör de länder i världen som har haft strängast inreseregler under pandemin. Länge var det problematiskt för strandade australier i utlandet att återvända hem och först i december öppnades gränserna för exempelvis personer med arbetsvisum och studentvisum.

En som inte kommer att vara på flygplatsen är Danee Allen, 38, trots att hennes fästman Olexis Santiago Diaz, 41, landar.

De två träffades i Kuba 2019 när hon var på semester i landet och han arbetade som guide.

– Vi har haft en relation online, vilket fungerat bra. Vi är nu förlovade, säger hon.

De hade planerat att träffas på neutral mark – i Mexiko året därpå. Men sen slog pandemin till. Allen fick inte lämna Australien. Och Santiago Diaz fick inte komma till henne.

TT: Hur har det varit att vara separerade från varandra?

ANNONS

– Jag tror på sätt och vis att det fick oss att komma närmare varandra. Vi har haft de här svåra konversationerna – om vi vill bilda familj, vad han vill göra här, säger hon.

Visumprocessen har varit dyr och utdragen, och att vara åtskilda har varit tufft.

– När han fyllde 40 köpte jag ballong och tårta för hans skull, men det var inte mycket annat att göra. Och när hans pappa gick bort var det svårt, eftersom jag inte kunde finnas där och krama om honom, säger Danee Allen.

Hon är lite kluven till att Australien slöt sig under pandemin. Hon var för stängningen till en början, när gränserna stängdes i mars 2020. Men hon känner samtidigt att man inte tagit hänsyn till alla människor som drabbats,.

– Det har varit lite opersonligt och hjärtlöst, man har inte tagit hänsyn till den mänskliga faktorn, säger hon.

Anledningen till att det inte blir något tårfyllt återseende på flygplatsen är att Olexis Santiago Diaz vaccinerats med fyra doser av kubanska vaccinet Abdala, som inte erkänns av Australien.

Därför tvingas han till sju dagar i karantän, innan de två kan träffas.

Den 11 april blir det bröllop, på dagen tre år efter att de först träffades i Kuba. Men först väntar som sagt själva återseendet – som känns både pirrigt och nervöst

ANNONS

– Jag ska ge honom en lång kyss och en lång kram. Sen kommer vi nog vara lite trista, bara åka hem, äta hemlagad australisk mat, färska grönsaker och kanske ett glas fint rött, och bara vara tillsammans och prata.

Turisterna dröjer

De flesta bedömare tror att det kommer att dröja innan förpandeminivåerna på omkring 9,5 miljoner årliga besökare är tillbaka. Och delstaten Western Australia väntar med sitt öppnande till den 3 mars.

– Det finns ingen känsla av att vi kommer att ha en våg av internationella besökare tillbaka de kommande veckorna. Bedömningarna är att det kan ta allt från två till tre år för oss att komma tillbaka till nivåerna av internationella besökare och spenderandet som vi såg innan pandemin, säger Felicia Mariani vid delstaten Victorias turismråd till ABC News.

Danee Allen och Olexis Santiago Diaz har fått hålla kontakten via nätet i två år. Men snart får de äntligen träffas.
Danee Allen och Olexis Santiago Diaz har fått hålla kontakten via nätet i två år. Men snart får de äntligen träffas. Bild: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS