Dödssiffran stiger i översvämmat Europa

De senaste dagarnas skyfall har skapat stor förödelse i bland annat Tyskland och Belgien. Över 200 personer har fått sätta livet till efter kraftiga översvämningar. Ovädret Bernd har även tvingat Belgien att gå upp i krisläge och i staden Liège evakueras invånarna.

ANNONS

Det var under onsdagen som ovädret Bernd drog in över västra Tyskland. Ett dygn senare stod det klart att följderna av stormen har varit monumentala i landet. På fredagsmorgonen rapporterar tyska medier att hundratals personer fortfarande saknas.

Skyfallet, som orsakades av ovädret, har lett till översvämningar som lagt vägar under vatten och fått hus att rasa samman. Under söndagen har minst 170 personer rapporterats döda efter översvämningarna i Tyskland, och polisen befarar att dödstalen kan stiga ytterligare i takt med att vattenmassorna sjunker undan.

– Rädslan är att det kommer bli fler, säger en talesperson för polisen i staden Koblenz till Bild.

ANNONS

I staden Sinzig i Rheinhald-Pfalz har tolv personer dött på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning, rapporterar Bild.

– Jag är chockad av katastrofen som så många människor i de översvämmade områdena genomlider. Mina tankar går till de dödas och saknades familjer, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande.

LÄS MER: Så skyddar du ditt hus från skyfall och översvämning

Hundratusentals strömlösa

Staden Schuld, som ligger i delstaten Rheinhald-Pfalz, är en av de värst drabbade regionerna. Cirka 50 hus är skadade i staden och experter erfar att en del av dem måste rivas helt, rapporterar SWR.

I andra närliggande orter är översvämningarna så kraftiga att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter utsatta boende, och i den närliggande staden Düsseldorf har evakuerades delar av staden under onsdagen av rädsla för att floden Düssel ska svämma över, rapporterar danska TV2.

Minst 200 000 människor uppges sakna ström i landet och hundratals har evakuerats från sjukhus och vårdhem, enligt NRK, och tidningen Bild rapporterar att 1 300 människor saknas i Bad-Neuenahr-Ahrweiler enligt lokala myndigheter.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

ANNONS

Tyskland har satt in militär för att bistå i arbetet att hitta och hjälpa människor i det drabbade området, skriver Bild. Under fredagen utlyste Försvarsministeriet ett militärt katastroflarm. Det innebär att militären kan ta självständiga beslut på plats i de drabbade områdena.

– Jag tror att decentralisering är väldigt viktigt på sådana platser och är också avgörande för att åtgärderna ska lyckas, säger försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), enligt Der Spiegel.

Samtidigt flaggar CDU:s partiledare Armin Laschet, en av huvudkandidaterna till att ta över som förbundskansler efter nästa val, för vikten av klimatomställning.

– Vi kommer att ställas inför liknande händelser igen och igen, och det innebär att vi behöver skynda på klimatomställningen på europeisk, nationell och global nivå, säger han enligt Reuters.

LÄS MER: Kållered dränktes av regnet – inga nya åtgärder från Mölndals kommun

Flera döda i Belgien

Även Belgien har blivit hårt drabbat av stormen och i landet har hittills 31 personer rapporterats avlidna och fyra personer saknas, enligt AFP.

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe Godin, borgmästare i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Armén har blivit inkallade för att evakuera invånare i bland annat området Rochefort. Och i provinserna Liège och Luxembourg har järnvägstrafiken ställts in och människor uppmanas att stanna inomhus.

ANNONS

På torsdagseftermiddagen bad borgmästaren och myndigheterna att invånare i Liège, som huserar omkring 200 000 människor, skulle lämna staden.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Lièges territorium måste lämna staden, sade Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne.

Flera länder drabbade

Även Luxemburg, Schweiz och Nederländerna har drabbats av översvämningar i samband med ovädret.

På torsdagskvällen meddelade den nederländska provinsen Limburg att ungefär 10 000 människor i staden Maastricht behöver evakueras, rapporterar De Telegraaf.

”Vi evakuerar eftersom vi befarar ett vattenutsläpp på 3700 kubikmeter per sekund. Vi förväntar oss vattenhöjder på mellan 80 centimeter och 5 meter”, meddelar säkerhetsregionen i Limburg enligt De Telegraaf.

Vid 15-tiden på fredagen rapporterade NLTimes att en skyddsvall i Meerssen i provinsen Limburg hade brustit. Nödlarmet tjuter i staden och boende som stannar kvar i området uppmanas att stänga av gas, el, stänga sina fönster och dörrar och söka skydd på högre våningsplan.

Klockan 13.55 påbörjades en evakuering i Meersen, men fem minuter senare ansågs den vara omöjlig.

I Schweiz stiger vattennivåerna i flera sjöar. Värst är det vid sjön Luzern där flera broar över floden Reuss tvingats stänga. Två byar rapporteras översvämmade och vägarna är stängda på flera ställen, rapporterar SRF.

ANNONS

Även Frankrike har blivit drabbade av ovädret. En väg i provinsen Alsace, nära gränsen till Tyskland, har blivit översvämmad, rapporterar BFMTV på Twitter.

De kraftiga regnvädret väntas hålla i sig de kommande dagarna i de västra delarna av Europa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS