Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Harry S Truman får inte komma i land. Skeppet är helt fritt från coronasmitta, och tvingas därför ligga ute till havs. Arkivbild.
Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Harry S Truman får inte komma i land. Skeppet är helt fritt från coronasmitta, och tvingas därför ligga ute till havs. Arkivbild. Bild: Lolita Baldor/AP/TT

Coronaskonat krigsfartyg kvar till havs

Det amerikanska hangarfartyget Harry S Truman seglar utefter landets Atlantkust utan att få förtöja och låta besättningen gå i land. Skeppet är skonat från coronavirus. I krisens tid är ett smittfritt krigsskepp ovärderligt.

ANNONS

Hangarfartyget lämnade hamn i november i fjol, med en besättning på 4 500 personer ständigt redo för strid. Det lättade ankar innan covid-19 hade hunnit drabba världen. Medan många amerikanska krigsfartyg ligger i hamn, utslagna av corona, så är Harry S Truman ett isolerat undantag.

– Det här är en underlig situation för oss, säger kapten Kavon Hakimzadeh, med smeknamnet Hak, i en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters. Han, och de flesta i besättningen, förstår varför skeppet måste ligga ute till havs och färdas fram och tillbaka mellan delstaterna Virginias och Floridas kuster.

Systerskepp drabbat

– Den känslomässiga bördan att vilja komma hem och samtidigt befinna sig i frontlinjen för att kunna försvara våra familjer är svår, säger Hakimzadeh.

ANNONS

Man är väl medveten om att systerfartyget Theodore Roosevelt drabbades hårt med 1 100 coronasmittade. Ett drygt 20-tal krigsfartyg har fått besättning smittad enligt det amerikanska försvarsdepartementet. Så Harry S Truman får vara kvar i sin pandemiska karantänbubbla.

Helikopterpiloten Elise Luers utvecklar tankarna.

– Det är mycket frustrerande, med oro och ångest då vi inte vet när vi kommer hem, säger Luers vars svåger arbetar som sjuksköterska. Hon har dessutom en vän som avlidit, och så har hon planerat sitt och blivande makens bröllop till oktober.

Det sista skeppet

Kontakterna med omvärlden är kraftigt begränsade, kontrollen rigorös över förnödenheter som forslas till skeppet. Dessutom har resan blivit utdragen, fartyget lämnade hamn försenat på grund av elektriska problem. Sedan blev det kommenderat till Mellanöstern när krisen med Iran eskalerade.

– Varje gång vi var på väg hem, blossade ny oro upp, säger kapten Hakimzadeh.

Så kom coronan.

I väntan på att pandemin ebbar ut dödar besättningen tid ombord med en tv-serie, berättar besättningsmannen Kevin Dublynn: "The last ship" (Det sista skeppet), om ett amerikanskt krigsskepp fast till havs, med total radiotystnad, medan en dödlig smitta sprids på land.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS