Räddningsinsats mot en skogsbrand
Antal dagar i genomsnitt per år med över 50 grader har nästan fördubblats på tio år. På bilden syns en räddningsinsats mot en skogsbrand nära Jubrique i Malaga, Spanien, den 11 september i år. Bild: Pedro Armestre

Antal dagar med extremhetta har nära fördubblats på tio år

I samband med att medeltemperaturen på jorden stiger ökar risken för flera sorters extremväder världen över. Bland dessa finns extremhetta, som enligt en sammanställning från BBC har nästa fördubblats på tio år.

ANNONS
|

Genomsnittstemperaturen på jorden har enligt FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport varit uppemot 1,2 grader varmare under de senaste tio åren än under den andra hälften av 1800-talet.

Det må inte låta som särskilt mycket, men med detta blir extrema avvikelser i klimatet allt vanligare.

Dagar med en temperatur på över 50 grader är fortfarande ovanligt, men enligt en sammanställning som BBC har gjort har det kommit att bli mer frekvent förekommande under det senaste decenniet.

LÄS MER:Femfaldigade väderkatastrofer sedan 1970

LÄS MER:Rapport: Extremvärme vanligare runt Medelhavet

Ökningen beror på fossila bränslen

Enligt sammanställningen uppgick antalet dagar per år mellan 1980 och 2009 då temperaturen översteg 50 grader i genomsnitt till två veckor, men under de senaste tio åren har antalet nästan fördubblats – till 26 dagar.

ANNONS

Under samma period har dessutom antalet dagar per år med 45-gradig hetta ökat med i snitt 14 dagar.

– Denna ökning beror till 100 procent på förbränningen av fossilt bränsle, säger Friederike Otto, klimatforskare på Environmental Change Institute vid Oxfords universitet, till BBC.

Utöver hälsorisker och infrastrukturproblem kan sådan extremhetta även leda till bränder och torka, och klimatforskare varnar därför för att konsekvenserna kan bli förödande om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

LÄS MER:Vattnet i fara när klimatet förändras

LÄS MER:Klimatet allt viktigare för väljarna

”Det här landet var grönt tidigare”

Det område som framförallt drabbas av ökad hetta och torka är Mellanöstern, och en av de som kan tala om konsekvenserna av detta är Kazem Al Kaabi som odlar vete i Irak.

– Det här landet var grönt tidigare, men är nu borta. Nu är det öken, säger han till BBC.

Och de svåra förhållandena har gjort att många i hans by har flyttat därifrån.

– Jag har förlorat min bror, mina vänner, mina lojala grannar. De delade allt med mig, även skrattet. Nu är det bara jag, ansikte mot ansikte med det öde landet, säger Kazem Al Kaabi till BBC.

Men extremvärmen slår till även på andra håll i världen, och bara under den gångna sommaren har flera värmerekord satts. Bland annat hade man i Italien som mest 48,8 grader, och i Kanada landade toppnoteringen på 49,6 grader.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS