Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/GP
Bild: TT/GP

Elaine Eksvärd: Vuxna ska utstråla trygghet – inte salongsberusning

Barn och alkohol passar inte ihop, inte heller på julafton, skriver Elaine Eksvärd efter en debatt om vår rätt till att dricka alkohol.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vad är svenskt och är det direkt synonymt med alkohol? I torsdags satt jag med i SVT Opinion för att diskutera huruvida julen ska innefatta alkohol eller inte. Ett onödigt dilemma i mitt tycke där barnens trygghet hamnar i skuggan av vuxnas rätt till nubbe. Ber barnen dig att låta bli att dricka så mycket så har det redan gått för långt. Är det så att du behöver alkohol som stämningshöjare så är det snarare ett annat sällskap du behöver alternativt en psykolog. Tid med nära och kära borde vara en stämningshöjare i sig.

Alla dagar med barn är vita

Jag är förvånad över att detta ens är debattlängre, men deltog givetvis. Alla dagar med barn är vita för oss, inte bara julafton. Jag minns hur jag som barn noterade hur vuxna förändrades till något konstigt bara av mindre mängder alkohol. Jag kunde inte sätta fingret på vad det var, men obehagligt var det. Barn ska känna lukten av pepparkakor och saffran på julafton - inte sprit. Barn ska känna trygghet och gemenskap, inte osäkerhet eller salongsberusade vuxna. Erik, som jag debatterade mot hävdade att sprit tillhörde den svenska kulturen. Jag köpte inte resonemanget trots att han stämplat ”svensk” på det. Vi tenderar att köpa saker som det står ”svensk” på i butikerna, för oss är det en garant för att djur haft de bra innan de slaktats och plastats intill butikerna. ”Svensk” läser vi, sträcker på oss och konsumerar med rent samvete.Men pratar vi om att lära flyktingar ”svenska värderingar” så blir vi ängsliga. Jantelagen hägrar.

Stigmatisera inte ordet svensk

Jag fick agera publik när debatten om huruvida man ska lära flyktingar svenska värderingar eller inte. ”Man behöver inte kalla dem svenska värderingar” sa en deltagare och skruvade på sig ängsligt. Anders från Aftonbladet stämde in och sa ”Vi kan bara kalla det värderingar”. Jag tänker att flyktingar struntar i vad vi kallar det bara de får lära sig hur saker och ting går till i Sverige. Vem vill inte lära sig det oavsett vilket land vi kommer till. Vi slår inte barn, det är olagligt. Vi högaktar jämställdhet, kvinnor förväntas jobba och män förväntas ta pappaledighet och en massa annat. Homofobi, rasism och diskriminering är olagligt. Vi må ha det gemensamt med andra länder men vi definierar det som svenska värderingar. Sen finns det saker i kulturen som inte är av godo alla gånger som överkonsumtion av snapsen på högtider som borde vara barnens. Det är farligt att stigmatisera ordet svensk. Innerst inne är vi ju stolta över att vara just det, svenskar. Men vi är för fega för att säga det och väljer därför att ta avstånd från ordet. Sen blir vi sura när formuleringar som ”var inte så svensk” kommer. Det hela är väldigt förvirrande och vittnar om ett onödigt hyckleri. Att lära sig svenska är inte rasistiskt, det är nödvändigt för att komma in i ett svensk samhälle. Det är något folk som kommer hit vill, såklart.

Jag vill med detta önska dig en god och vit jul. Låt det bli en del av våra uppdaterade svenska värderingar, där barns trygghet och glädje går före vuxnas sug efteralkohol.

God jul!