Irans president Ebrahim Raisi då han svors in på sin post i Teheran den 5 augusti.
Irans president Ebrahim Raisi då han svors in på sin post i Teheran den 5 augusti. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Irans president utser hårdför utrikesminister

ANNONS

Irans nye president Ebrahim Raisi har utsett Hossein Amirabdollahian till sin utrikesminister. Han beskrivs som en hökaktig diplomat som antas ha nära band till det militära revolutionsgardet.

Amirabdollahian har tidigare tjänat som ambassadör i Bahrain och var 2011–2016 biträdande utrikesminister med ansvar för Arabvärlden och Afrika.

Han väntas inta en hård linje i samtalen i Wien om att återuppliva kärnenergiavtalet, om ansvaret för förhandlingarna även framöver ligger kvar hos utrikesdepartementet.

Till den viktiga posten som oljeminister utser Raisi chefen för landets statliga gasbolag, Javad Owji.

Officiellt utses de nya ministrarna i regeringen inte förrän på lördag men på Twitter har Iran redan lagt ut en lista med 19 namn.

ANNONS

Samtliga nominerade ministrar är män, enligt den lista som Irans regering presenterade på sociala medier på onsdagen. Den officiella kungörelsen om föreslagna ministrar ska göras i parlamentet på lördag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS