Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Vittnet: "Greps av poliser med automatvapen"

En polis är död efter att ha blivit påkörd i jakten efter gärningsmännen i ett butiksrån i Göteborg. Vittnen berättar om dramatiska scener på platsen.

En stor polisinsats inleddes efter att fyra rånare rånat en tobaksbutik vid Kaggeledstorget i Björkekärr på söndagsförmiddagen. Polisen tog upp jakten både med bilar och till fots. En polishelikopter landade mitt på E20 och jakten slutade i tragik med att en polis miste livet efter att ha blivit påkörd av en bil när han korsade motorvägen i jakt på rånarna.

LÄS MER: Polisman ihjälkörd i polisjakt efter väpnat rån

Tommy Johansson som bor nära platsen för gripandet vittnade scenerna kring polisernas arbete:

– Jag hade precis gått upp och hörde polissirener, Då gick jag ner för att se efter vad som hände. Rånarna hade antagligen flytt från bilen när jag hörde sirenerna, säger vittnet.

Vid platsen stod en utlandsregistrerad bil och en polisbil.

– Polisbilen kom körandes och och en av poliserna sprang efter förövarna. Den andra stod kvar och efter ett tag anslöt fler polisbilar. Det känns läskigt att tänka på att en polisen som stod där är en kollega med den påkörda polisen, säger Tommy Johansson.

LÄS MER: Erik Nord: "Nu måste vi ta hand om varandra"

Poliser med dragna vapen

Ett annat vittne till händelsen är Erik Hammar som satt på en buss på väg in till Göteborg som fastnatdei köbildningen vid olycksplatsen där en polis blivit överkörd.

– Vi satt ungefär fem billängder från olycksplatsen. Efter en stunds väntan såg vi en polishelikopter. Den var i luften och flög på väldigt låg höjd, som den gör när den letar efter någon antar jag. Den var så pass nära att man kunde se att det stod polis på den, säger Erik Hammar.

– Vi såg också att polisen gick med dragna vapen några hundra meter neråt på högersidan i några buskage. De gick runt lite som såg ut som ett industriområde och letade efter något. Det här var en halvtimme efter att vi stannat med bussen, fortsätter han.

Såg en av de gripna männen

Långa köer bildades på platsen och efter nästan en timme intensifierades polisinsatsen.

– Efter kanske fyrtiofem minuter så lyckades polisen gripa någon, de gick förbi oss i vägrenen. Två poliser höll i en man och en polis följde efter med hund. De ledde honom när de gick förbi, den gripna gjorde inget motstånd och han såg uppgiven ut. Polisen gick runt med dragna automatvapen, men gripandet verkar trots det ha gått lugnt till, säger Erik Hammar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.