Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Visby fylls av antinazistiska slagord

Hela Visby fylldes av antinazistiska slagord efter attacken mot vänskapsföreningen Sverige-Israel tidigare under eftermiddagen.

Efter nazistattacken mot Vänskapsföreningen Sverige-Israel startade den sedan länge inplanerade Mångfaldsparaden i Almedalen. Ropen "Inga nazister på våra gator" skallade över centrala Visby. Vid tågets uppsamlingsplats samlades en stor folkmassa för att lyssna till tal av bland andra RFSL:

- Vårt ungdomsförbund stannade hemma för att de är så rädda för nazisterna. Dom har lyckats kapa det politiska samtalet igen, skrämma skiten ur oss igen, men vi är så jävla många.

Ett tiotal NMR-medlemmar var inledningsvis på plats men lämnade området så snart talen började hållas uppe på scenen.

Många organisationer slöt upp, bland andra Grön ungdom, CUF och SSU.

I folkmassan stod även Gudrun Schyman:

- Förra året var vi i Feminitistiskt Initiativ inte här alls eftersom att vi inte kunde garantera våra medlemmars säkerhet. Våra medlemmar, feminister, HBTQ-aktivister och människorättsaktivister är ju måltavlor.

- Vi måste förbjuda rasistisk och nazistisk organisering. Och det har ju Sverige förbundits sig att göra genom FN-konventioner men det görs inte. Och då har vi den här situationen. Vi måste förstå att det är allvar.

Tidigare under eftermiddagen skedde även en föreläsning av organisationen #vi står inte ut vid Hamnplan i Visby. Flera medlemmar från NMR var där, ringade in folksamlingen, höll upp flaggor och skrek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.