Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Viktigt att se till att de hamnar bakom lås och bom"

Inrikesministern Anders Ygeman (S) menar att det behövs internationella insatser tillsammans med bettingbolagen behövs för att komma åt problemen med uppgjorda matcher.

­– Det krävs samarbete över gränserna, både inom Europa och i andra internationella polisnätverk. Det krävs också att bettingbolagen hjälper till i den kampen eftersom de har förstahandsinformation om onormala spelbeteenden. Det ligger även i deras intresse att de som gör sådant här hamnar bakom lås och bom. Den här verksamheten utmanar ju bettingbolagens affärsidé.

LÄS OCKSÅ: Spelare hotad av matchfixare - stormötet inställt

Problem med uppgjorda matcher och att utomstående försöker påverka resultat har även tidigare förekommit. Men i och med att stormatchen mellan de två allsvenska giganterna IFK Göteborg och AIK ställs in så har problemen nått en ny nivå.

– Av det som vi känner till ska man tillägga. Vi har sett det här under några år och jag tycker det är bra att poliserna tillsatt en speciell aktionsgrupp med inriktning på den här frågan och på det våld som finns kring fotbollen. Det är viktigt att vi markerar resolut från samhället och det är viktigt att de som ägnar sig åt den här verksamheten också kan lagföras och hamnar bakom lås och bom. Vi har ju sett åtminstone två fängelsedomar i matchfixningsärenden tidigare, säger Anders Ygeman till GP.

Tidigare i våras presenterades utredningen En omreglerad spelmarknad. Där föreslås det att en ny brottsrubricering införs, spelfuskbrott. Anders Ygeman är inte främmande för att se över lagstiftningen men menar samtidigt att de lagar som finns på plats idag hittills har räckt för att få till fällande domar i mål som rör matchfixning.

– Det finns förslag om skärpt lagstiftning som just nu är ute på remiss. Hittills har lagstiftningen räckt men jag är inte främmande för att se över den om något skulle framkomma som tyder på att lagstiftningen sätter käppar i hjulet för rättsväsendets arbete. Det är viktigt att man riktar in sig på de kriminella element som försöker tränga sig in i fotbollen och istället se till att de hamnar bakom lås och bom.

Att spelare i AIK hotats menar Anders Ygeman är en attack mot hela fotbollen som sport.

– Jag tvivlar inte på att klubbarna fattat rätt beslut. Jag tycker det är bra att fotbollen och polisen agrar så tydligt mot den här typen av händelser.

Trots flera uppmärksammade händelser inom fotbollen de senaste säsongerna, som till exempel knallskottet i matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF förra året eller överfallet mot Östersund FK:s målvakt i matchen mot Jönköping Södra, så menar Anders Ygeman att den generella trenden för fotbollen är positiv.

– Vi har fler personer på läktarna och samtidigt färre incidenter när det gäller hot och våld på och kring arenorna. I grunden är utveckling positiv, säger Anders Ygeman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.