Victoria gick in i väggen av studierna: "Minnesluckor hela tiden"

Många studenter upplever stress och ohälsa under studietiden. Victoria Njie, som läser systemvetenskap på Göteborgs universitet, gick in i väggen av att kombinera studier med jobb. I dag mår hon bättre – efter stöd från både skolan och vården.
– Jag tränar mycket nu. Det hjälper mig mest, när jag är ute och rör mig, säger hon.

ANNONS
|

Det började när Victoria Njie läste samhällsplanering i Karlstad. Stressen över den långa litteraturlistan och uppgifterna som skulle lämnas in var påtaglig, och när hon flyttade till Göteborg för att läsa statsvetenskap på Göteborgs universitet, blev det värre. Efter en påfrestande period då hon kombinerade studierna med att jobba som köksbiträde på en restaurang, sa kroppen till slut emot.

– Det bara kom en kväll när jag skulle gå och lägga mig, min kropp började gå på högvarv. Jag visste inte vad det var då, men det vara panikångest. Jag tappade kontrollen.

LÄS MER: Utbildningarna som folk inte orkar ta sig igenom

ANNONS

Varningssignalerna hade funnits där en tid innan, men hon förstod inte att det var så allvarligt.

– Jag hade varit ganska frånvarande och minnet var väldigt kort. Oavsett hur mycket jag pluggade kom jag inte ihåg mycket. Jag glömde var jag la nycklarna och hade korta minnesluckor hela tiden. Jag var också väldigt känslig.

Stressen över att prestera tog ut sin rätt. Victoria gick in i väggen, blev sjukskriven och tvingades sluta jobba. Hon började fokusera på att klara av studierna och tog hjälp av sin omgivning, bland annat genom att prata med skolans kurator och söka stöd hos vårdcentralen.

Bild: Mia Höglund

En del tid har förflutit sedan dess och i dag mår Victoria bättre. Snart börjar hon andra året på systemvetarprogrammet på GU, där hon också är studentrepresentant för utbildningen. Hon möter ofta studenter som beskriver samma symtom på stress som hon upplevde.

– Det är många som tycker att det är tungt och jobbigt. Det är svårt att få ihop ekonomin, att vara en bra syster och bror, eller en bra partner. Det är en känsla av att man inte hinner. Det tar ju ganska hårt.

Kåren stöd för studenter som mår dåligt

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att allt fler studenter mår dåligt. Antalet studenter som upplever stress är fler än yrkesverksamma i samma åldersgrupp. För studenter som upplever ohälsa finns många sätt att få stöd, något kårerna arbetar aktivt med att förmedla.

ANNONS

– Enligt lag ska det finnas en studenthälsa vid alla lärosäten, och den heter Akademihälsan här. Dit kan man vända sig med studierelaterade besvär. De har både enskilda träffar där man får träffa psykolog eller kurator, sen finns det kurser och föreläsningar om bland annat prokrastinering, stresshantering och mindfulness, som man kan gå på. De kan både vara förebyggande och som en hjälp när man redan fått problem, säger Elin Gunnarsson, vice ordförande för Göteborgs universitets studentkårer.

Kåren hjälper också studenter som blivit utsatta för kränkningar eller trakasserier.

– Vi är studenternas stöd när det kommer ärenden som eventuellt kommer att skickas till Disciplinnämnden på GU. En student som blir misstänkt för att till exempel ha fuskat vid en examination hamnar ofta i en situation som påverkar hälsan negativt. Här kan student- och doktorandombuden stötta och hjälpa och även hjälpa studenten att komma i kontakt med Akademihälsan.

Elin Gunnarsson berättar också att kåren arbetar förebyggande med universitetet för att studierna inte ska ge upphov till ohälsa och stress.

– Vi studentkårer arbetar ständigt med påverkansarbete för att studenters arbetsmiljö ska förbättras. Enligt arbetsmiljölagen likställs studenter i stort med anställda. Det innebär att Göteborgs universitet har ett ansvar att arbeta med fysisk och psykosocial arbetsmiljö, det vill säga också frågor som stress och en studiemiljö utan trakasserier, säger Elin Gunnarsson.

ANNONS

Chalmers testar nytt system för att utreda händelser

Chalmers tekniska högskola har tidigare haft problem med kränkningar och trakasserier, något som uppmärksammades i samband med metoo-rörelsen 2017.

LÄS MER: Debatt: Chalmers måste hantera trakasserier bättre

Nyligen sjösattes ett nytt system, dit studenter anonymt eller med kontaktuppgifter kan vända sig för att anmäla kränkningar och trakasserier, som sedan följs upp av skolans utredningsteam. Systemet har fått namnet Trygg på Chalmers.

– Där kan vi samla statistik i förebyggande syfte, så att saker inte händer igen. Och om man lämnar kontaktuppgifter tar vi kontakt och hjälper den personen, säger Sara Thornadtsson Chavarria, jämställdhets- och likabehandlingssamordnare på Chalmers.

Skolan hjälper också till om studenter upplever stress och ohälsa.

– Vi hjälper på många olika sätt. Vi har en studievägledare som möter upp studenter som mår dåligt, eller som varit med om något. Vi kan lyfta det till ett utredningsteam, som kan göra det till ett diskrimineringsärende. Behöver man hjälp av professionell sjukvård har vi studenthälsan som hjälper till med det, säger Sara Thornadtsson Chavarria.

Sara Thornadtsson Chavarria säger att skolan arbetar aktivt för att skapa en tryggare miljö för studenterna, och att kulturen som blev synlig 2017 inte ska förknippas med skolan. Den nya tipstjänsten Trygg på Chalmers är en del av arbetet för att lyckas med det.

ANNONS

– Skolan tar det här på stort allvar, tillsammans med kåren. Det ska inte finnas en kultur och det ska inte finnas en bild av en kultur. Alla ska känna sig trygga. Det här nya systemet är en del av det. Alla ska veta vad gäller om man upplever något.

"Det hjälper mig mest, när jag är ute och rör mig"

Det finns många sätt att få hjälp med stress och ångest. Folkhälsomyndigheten har i flera studier kommit fram till att KBT och mindfulness kan motverkas stress och ångest. Studenten Victoria Njie har också några tips, som hjälpte henne att må bättre.

Förutom att ta kontakt med skolans personal för stöd, rekommenderar hon andra studenter att aktivera sig och planera sin tid.

– Jag tränar mycket nu. Det hjälper mig mest, när jag är ute och rör mig. Jag sköter också min planering bättre, har fått bättre studieteknik. Sen är det viktigt att man hittar det man tycker om, jag mår mycket bättre nu när jag läser systemvetenskap. Jag känner mig hemma, säger Victoria Njie.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS