Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi ska inte skratta bort nazisterna

Lätt att driva med nazisterna men vi får inte glömma vad de står för, skriver Sarah Britz.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag erkänner. Jag har delat sketcher och klipp på sociala medier där man driver med nazister. 
”Nazist söker fru” är en kort film som ligger på Youtube. Den har visats över 375 000 gånger – jag har säkert sett den tre.
Och klassikern, klippet från filmen ”Undergången” där Hitler samlar sina mannar och skäller ut dem. Scener som vid stora nyhetshändelser textas om. Den här gången gormar han på Nordiska motståndsrörelsen som inte lyckades med att ta sig till startpunkten för sin demonstration. 


Nu är 30 september förbi men vi får inte glömma :De är nazister. 
Inte högerextrema eller populister. Inte heller smygrasister som klottrar hakkors på elskåp. De är nazister med två kommunfullmäktigemandat i Sverige. De menar att det sedan 1945 ”har bedrivits en folkmordspolitik mot de nordiska och etniskt europeiska folken.”
Rasen är utrotningshotad, främst av ”massinvandringen”. De vill skapa en nordisk, självförsörjande, stat. ”Repatriering av merparten av alla som inte är etniska nordeuropéer eller närbesläktade folkslag ska inledas så fort som möjligt”. De vill att skolväsendet ska vila på en nationalsocialistisk värdegrund. De vill införa dödsstraff. 


I deras värld styr en global sionism. Efter maktövertagandet ska Nordiska motståndsrörelsen utse en senat som i sin tur – genom en sluten omröstning – utser ledaren för staten. En person som ska vara av ”god fast karaktär och anses omutbar”. Denna ledare ska med hjälp av senaten ta beslut i stora frågor som rör hela folkets, landets och statens framtid – ”snabbt och effektivt utan onödig byråkrati och för hela folkets väl”. ”Homofili” ska förbjudas i det offentliga rummet. ”Homolobbyn” ska kriminaliseras. Giftermål och adoption är strängt förbehållna man och kvinna. Kvinnan har en naturlig roll som högsta ansvarig för familjens enighet och välmående. Lagen om hets mot folkgrupp ska tas bort, istället ska lagar finnas mot ”folkfientlig, subversiv propaganda och verksamhet.” Staten ska överta media som agerar ”folkfientligt”. Den journalist som agerar i ”folkfientlig propaganda” ska ställas inför rätta och isoleras från folket. Majoriteten av media ska ägas av staten.


Att läsa deras partiprogram är som att kliva in i en klaustrofobisk och våldsam värld där den som avviker från övertygelsen om att ras är det som binder samman människor inte har något existensberättigande. Här ska alla som gjort värnplikten behålla sina vapen. "Varje medborgare ska kunna bidra till försvaret av nationen mot såväl yttre som inre hot”.
Humor är ett starkt vapen. Men vi ska inte skratta bort nazisterna. Jag skrattar inte högt när jag läser deras partiprogram.