Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s chefredaktör Christoffer Ahlqvist.
GP:s chefredaktör Christoffer Ahlqvist.

Vi följer valrörelsen ända in i kaklet

Avhoppare, uppstickarpartier och politiska skandaler. Den lokala valrörelsen har varit hetare än någonsin. I kväll når valåret sitt crescendo och upplösningen följer du bäst i vår direktsända valvaka på GP.se.

Göteborgs-Postens och opinionsinstitutet Sifos första lokala väljarbarometer slog ner som en bomb i april. Ett parti – Demokraterna – hade kommit från i stort sett ingenstans och blivit ett av de största. Det är bara en av många uppseendeväckande händelser under den här lokala valrörelsen som kan komma att räknas som en av de mest händelserika.

LÄS MER: Detta har hänt i Göteborgs kaosartade valrörelse

Inte minst har det avspeglat sig i det stora intresset för våra lokala valdebatter som både lockat stora tittarskaror på gp.se och dragit folk till själva inspelningarna. Den senaste fyllde Stenhammarsalen i Konserthuset.

Valtemperaturen har höjts

På riksnivå var känslan länge den omvända – valrörelsen var lite trög och inte ens under Almedalsveckan tände det till ordentligt. Utspelen från partierna tog inte skruv och stämningen på plats i Visby var, den varma sommaren till trots, minst sagt ljum. Men de senaste veckorna har tempot höjts i samband med de många partiledardebatterna och nu känns riksdagsvalet lika hett som kommunvalet.

Den stora likheten mellan de båda valen i år är annars den stora ovissheten om utgången. Som vår politiska reporter Arne Larsson skriver: ”Inget lär vara klart i och med att folket har sagt sitt – det är snarare nu det börjar.”

LÄS MER: Allt är inte som det varit – nu måste politikerna hantera det

För om siffrorna från de opinionsmätningar som GP publicerat står sig går det inte att säga vem som egentligen kommer styra landet eller kommunen efter valet.

En viktig sak att tänka på är dock att alla de här mätningarna är ögonblicksbilder av opinionen och inget valresultat. Ett tydligt exempel på osäkerheten med opinionsmätningar är Sverigedemokraternas mycket varierande resultat. Det skiljer sig så mycket som åtta procentenheter i stöd till SD

LÄS MER: Extremt svårt tippa SD:s valresultat

GP direktsänder hela kvällen

Vilka som var närmast verkligheten får vi se på valnatten. Enligt mig är det bästa förhållningssättet för väljare att alltid rösta på det du tror på oavsett vad opinionsmätningarna visar. Valet är den viktigaste händelsen i en demokrati och det tillfälle då du verkligen kan påverka, missa inte det bara för att du tror dig veta hur det ska gå.

För oss som största mediehus på Västkusten är det viktigt att vi bidrar till demokratiprocessen och ger alla samma möjlighet att ta del av den valjournalistik som faktiskt kan påverka hur en röst läggs. Det är därför Göteborgs-Posten har haft allt sitt valmaterial öppet på GP.se för läsarna under hela året.

Göteborgs-Posten följer också valet in i kaklet med en direktsänd valvaka på gp.se.

Sändningen drar igång 19.45 och håller på tills vi har ett resultat. Under sändningen kommer vi både få besök i vår studio av lokala partiföreträdare som Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ransgård (M) samt sända från partiernas lokala valvakor runt om i Göteborg. Givetvis kommer också Arne Larsson och vår valexpert, professor Jonas Hinnfors, att bidra med sina analyser allt eftersom rösterna räknas.

På måndag följer vi naturligtvis upp nattens resultat och givet opinionsläget just nu känns det som att vår valrapportering kommer att pågå en lång tid framöver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.