Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som gäst är det inte alltid lätt att veta vad man ska ha på sig, hur dyr presenten ska vara och hur långt tal man får hålla. Så vi ger svaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Som gäst är det inte alltid lätt att veta vad man ska ha på sig, hur dyr presenten ska vara och hur långt tal man får hålla. Så vi ger svaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Vett och etikettskola vid bröllop

Det är dags för bröllop, då finns det många beslut att ta för både brudpar och gäst. Måste man bjuda alla kusinerna? Får man ha ett barnfritt bröllop – utan att vännerna säger upp bekantskapen? Vett- och etikettexperten Gerd Riccius ger svar på frågorna.

Förlovningsringen sitter på fingret och frieriet är avklarat – då börjar jobbet för de som vill bjuda in till bröllop. För brudpar finnas det många frågor att ta ställning till.

Även som gäst kan man lätt bli osäker när en inbjudan dimper ner i brevlådan. Vett och etikettexperten Gerd Riccius vet allt om vad man ska tänka på som brudpar och gäst.

Gerd Riccius är expert på vett och etikett. Bild: SÖREN HÅKANLIND
Gerd Riccius är expert på vett och etikett. Bild: SÖREN HÅKANLIND

Regeln är att inbjudningarna ska skickas ut två månader innan, vid sommarbröllop tre månader innan, berättar hon. Vilka som sen ska bjudas in till bröllopet är oftast mest en ekonomisk fråga. Man behöver inte bjuda in alla och absolut inte avlägsna släktingar man knappt har någon kontakt med.

– När det gäller vett och etikett står ålder högst i rang. Har man en gammal släkting som skulle tycka det var roligt att gå, kan man bjuda in den. Men annars är bara föräldrar, mor-och farföräldrar och syskon självklara gäster.

LÄS MER: Skippa kyrka och rådhus –tio andra platser att vigas på i Göteborg

Vilka som är inbjudna ska framgå på inbjudningskortet med namn, då finns det inga tvivel vad som gäller.

Om man inte träffat den ena i ett par, måste man ändå bjuda båda?

– Jag tycker man ska bjuda båda i ett par, med då bör de vara ett etablerat par, inte ett par som bara träffats några gånger.

Vill paret ha ett barnfritt bröllop är det helt okej och upp till brudparet, menar Gerd Riccius. Men då ska det tydligt framgå i inbjudan. Hon tycker inte att riktigt små barn ska vara med under vigselakten, då bör en barnvakt ta hand om dem.

Barnen får sen vara med på festen om brudparet vill det, men hon tycker att en barnvakt sen tar hand om dem och lägger dem, så föräldrarna slipper lämna festen.

På inbjudan står det oftast vad mannen ska ha på sig, men vad ska kvinnan ha på sig?

– Står det kavaj, är alltid en kort snygg klänning gångbart, eller festligare vida byxor, gärna i en festligare färg. Står det högtidsdräkt är det frack som gäller för mannen och aftonklänning för kvinnan. Står det inget på inbjudan, är det frack som gäller, det är en allmän regel.

Som kvinnlig gäst ska man inte heller ha svart eller vitt, och inte ha släp på klänningen.

– Man ska inte konkurrera med bruden på hennes dag.

Ett bröllop tar tid att planera. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Ett bröllop tar tid att planera. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Hålla tal

Tal på bröllop kan vara roliga, trista och på tok för långa.

Gerd Riccius råd är att ha en toastmaster som styr upp det hela. Alla får hålla tal, men turordningen är: först familjen, sen de äldsta och sist vännerna. Ålder kommer alltid före vänner. Talen ska hållas mellan rätterna för att maten inte ska bli kall, och inte vara längre än fem minuter.

– Det viktiga är att det ska vara glada minnen och hyllningar. Inte att man kräktes på farmor eller skolkade från skolan.

LÄS MER: Här är de mest populära bröllopskyrkorna i Göteborg

Pengar

Ett annat huvudbry som kan uppstå är vad ska man köpa till brudparet och hur dyr ska presenten vara. Hon tycker att upp till 500 kronor är rimligt för en present, och den ska inte vara för personlig. En del par vill ha pengar till sitt bröllop, men då ska det framgå av inbjudan.

Men är inte bara bröllopet som kostar pengar, möhippan och svensexan är också en utgift. För att alla ska ha råd att vara med, tycker hon att det bästa är att ha en diskussion direkt så fort de kommer på tal.

– Men har man ändå inte råd att vara med, så får man tacka nej utan att ange ett skäl.

Till sist ska både brudparet och gästerna skriftligen tacka för bröllopet. Brudparet senast två månader efter bröllopet.

LÄS MER: Bröllopskoordinatorn bästa råd till blivande brudpar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.