Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdel Nasser El Nadi. Bild: Privat
Abdel Nasser El Nadi. Bild: Privat

Vetenskapsskolans tidigare rektor förde ut miljontals kronor till utlandet

Abdel Nasser El Nadi, tidigare rektor för Vetenskapsskolan, har fört ut miljontals kronor till utlandet, rapporterar Expressen och Doku. Vetenskapsskolan har dessutom fört över hundratusentals kronor till konton i Saudiarabien. Nu utreds El Nadi för grovt osant intygande.

Vetenskapsskolans tidigare rektor Abdel Nasser El Nadis utbildningskoncern har fört ut miljontals kronor till konton i utlandet, rapporterar Expressen och Doku.

Bland annat ska fyra utbetalningar på totalt 600 000 kronor ha skickats till konton i Saudiarabien. Vetenskapsskolan finansieras med skattemedel. 400 000 euro, cirka 4,2 miljoner kronor, ska också ha förts över från ett bolag knutet till El Nadi till ett maltesiskt konto som den tidigare rektorn har tillsammans med en saudisk medborgare.

Advokaten Lars-Erik Olsson, som tidigare varit anlitad av Abdel Nasser El Nadi, känner enligt Expressen till överföringen till Malta och uppfattar att den utförts korrekt.

– Det har gått via bank och det finns konto och allt är som jag kan bedöma korrekt, säger Lars-Erik Olsson.

På tidningens fråga om var pengarna kommer från svarar advokaten att Vetenskapsskolan går med vinst.

– Jag förutsätter att det är vinstmedel. Det är överskott i verksamheten, säger Lars-Erik Olsson.

Misstänks för grovt osant intygande

Expressen och Doku ska under mer än en månads tid ha försökt få Abdel Nasser El Nadi att svara på frågor om transaktionerna, utan att lyckas.

El Nadi misstänks också för grovt osant intygande. Det ska handla om ett dokument rörande en aktieöverföring på flera miljoner kronor som gjordes för fyra år sedan, i ett systerbolag till Vetenskapsskolan.

Abdel Nasser El Nadi togs i förvar under Säpos offensiv mot radikala islamistiska miljöer i våras, men släpptes i oktober med anmälningsplikt hos polisen.

P4 Göteborg har tidigare rapporterat att El Nadi inte har anmält sig hos polisen sedan början av oktober. Enligt en källa till radion befinner han sig utomlands. Varken polisen eller Säpo vill kommentera uppgifterna.

Enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell är det "en skandal att man inte vet var han är".

Inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar kraftigt på påståendet att El Nadi ska vara försvunnen.

– Partierna passerar nu en gräns för hur man uttalar sig om Säkerhetspolisens arbete. Säpo har sagt att de inte kommenterar enskilda ärenden. Deras verksamhet är hemlig. De har kontroll på de här individerna. De är inte försvunna, så mycket kan jag säga, för jag har nära kontakt med Säpo, säger Damberg till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.