Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vattenbombar för att få kontroll på skogsbrand i Uddevalla

En skogsbrand rasade i Torsberg i närheten av Småröd i Uddevalla under torsdagskvällen. Branden hade spridit sig till mer än 100 kvadratmeter i torr mark och otillgänglig terräng, enligt räddningstjänsten. Räddningstjänsten vattenbombade med helikopter för att få kontroll över branden.

– Det är en relativt stor skogsbrand. Vi fick larm om att det var cirka 100 kvadratmeter, men den har nu spridit sig ganska rejält. Men det är svårt att uppskatta hur mycket, sa Ulrik Olsson, inre befäl på räddningstjänsten i Uddevalla, vid 21-tiden på torsdagskvällen.

LÄS MER: Flera markbränder under Kristi himmelsfärd

Han beskriver terrängen som otillgänglig, vilket gör släckningen svår. Vid 20-tiden fanns sex enheter på plats på marken och två helikoptrar i luften som vattenbombade området där branden spred sig.

– Det är inget som är hotat. Vi har ringat in branden ganska bra, men branden är ännu inte under kontroll, berättade Ulrik Olsson och tillade att de sannolikt kommer att hålla på med eftersläckning under natten.

Det är ännu oklart hur skogsbranden i Torsberg uppstått, men räddningstjänsten i Uddevalla hade redan varit ute på flera skogsbränder under torsdagen.

– Just nu är det jättetorrt, det här är tredje eller fjärde branden vi har i terräng. Det är stor risk och imorgon ska det bli ännu torrare enligt prognosen. Folk ska absolut inte elda, säger Ulrik Olsson.

Vid 22-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. De räknade med att vara kvar under natten för eftersläckningsarbete och bevakning.

LÄS MER: Så länge stannar sommarvärmen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.