I Anna Martinez lägenhet är det full rulle. Milo, 5, och Kira, 3, äter glass och busar med hunden Ronja. Det doftar nygräddade kanelbullar från köket och genom den öppna balkongdörren strömmar sommarvärmen in. På soffan sitter Rukhmini Bhatia från Bombay. Hon flyttade till Göteborg för fyra månader sedan på grund av makens jobb på Volvo. Att hälsa på Anna Martinez i lilla Norsesund, fyra mil nordost om Göteborg, är en annorlunda upplevelse för storstadstjejen från Indien.
– Eftersom jag kommer från Bombay är jag inte så van vid att vara ute naturen. Jag läste att man kan campa var man vill i Sverige. Den friheten är väldigt speciell, säger hon.
Kulturellt är det stor skillnad på Indien och Sverige, enligt Rukhmini Bhatia. Men vänligheten människor emellan är densamma. Innan ankomsten till Sverige hade hon läst på mycket om det nya hemlandet och blivit varnad att hålla lite distans till folk.
– Jag försökte att inte närma mig människor för mycket när jag stod och väntade på bussen till exempel. Men vi kom hit i mars och det var väldigt kallt. Helt plötsligt såg jag att alla stod i busskurerna och trängdes ändå, säger hon och skrattar.
Hundpromenader, bullbak och löpturer
Anna Martinez är projektledare för initiativet Meet the Locals, som lanserades av Turistrådet Västsverige i början av april.
– Basen för projektet är delningsekonomi. Vi funderade på hur ett turistråd kan använda sig av det inom turismen, och tänkte att lokalbefolkningen här måste kunna dela med sig av sin vardag, berättar Anna Martinez.
Så skapades Meet the Locals, ett sätt för turister eller nya i Göteborg att träffa inbodda västsvenskar och få dela lokala upplevelser med dem. På Meet the Locals hemsida finns i dag ett tjugotal locals som erbjuder besökare olika typer av möten i vardagen, gratis eller mot en liten ersättning. Anna Martinez är själv en av dem och lockar med hundpromenad och bullbak. Andra locals bjuder in turister att exempelvis ta del av vardagen på en ekologisk gård, att hänga med på joggingtur i Änggårdsbergen, eller kanske uppleva Göteborgs lokala musikliv.
– Mitt mål är 50 locals på hemsidan och nu har vi redan 20. Folk sa att det kommer bli svårt, "svenskar är så blyga", men jag har varit förvånad över hur lätt det har varit att hitta folk, säger Anna Martinez.
"Att träffa någon från en annan kultur kan lära en så mycket"
Ett möte mellan en local och en turist innebär inte bara nya upplevelser för turisten, menar Anna Martinez. Hennes förhoppning är att projektet ska hjälpa till att bygga broar och motarbeta fördomar.
– Det som är fint är den där win-win-situationen. Man får vänner, nya perspektiv och lär sig att uppskatta sin egen vardag på ett annat sätt. Att träffa någon från en annan kultur kan lära en så mycket, säger hon.
Vi packar ned kaffe, nygräddade bullar och rosa saft i en flätad picknickkorg och dukar upp på bryggan vid den lilla sjön Lillelången. Rukhmini Bhatia är nöjd med sin lokala upplevelse. Tystnaden och lugnet i Sverige är "himmelriket", menar hon.
– Livet är så stressigt i Indien. I Bombay finns inte picknickkulturen till exempel. Vi har en fin strand, men det är så mycket människor att du inte ens kan se sanden. Här är det fantastiskt.
Fakta: Delningsekonomi
Projektet Meet the Locals grundsten är tanken om delningsekonomi eller kollaborativ ekonomi; att dela på samhällets resurser. Det kan handla om att hyra, byta, dela eller låna saker i stället för att varje person exempelvis äger en bil.
Människor har lånat av och hjälpt varandra i alla tider. Det nya är att det sker via plattformar på webben eller mobilappar, vilket gör att initiativ kan spridas till fler.
Enligt en färsk undersökning som gjorts på uppdrag av regeringen använder sig allt fler svenskar av tjänster inom delningsekonomin. Populära exempel är Uber, Airbnb och AirDine.
På Turistrådets hemsida finns flera olika delningsinitiativ, till exempel Tikitut som erbjuder upplevelser i nordöstra Göteborg och Klädoteket med uthyrning av kläder.
Meet the Locals är öppet för alla, inte bara för turister eller nya i Göteborg. Man behöver heller inte ha bott här länge för att vara en local. Initiativet har inget slutdatum utan är här för att stanna.