Tåg vid Göteborgs centralstation.
Tågresenärer som är vana vid att kunna åka hela vägen in till Göteborgs central får hoppa av vid andra stationer och ta ersättningsbussar eller spårvagnar under Kristi himmelsfärd. Bild: Olof Ohlsson

Stora delar av tågtrafiken ställs in under Kristi himmelsfärd

Under Kristi himmelsfärdshelgen ställer Trafikverket in stora delar av Göteborgs tågtrafik. Det innebär bland annat stor påverkan på tågen till och från Stockholm. Nu uppmanas resenärerna att hålla stenkoll på sina resor.
– I och med att vi jobbar i Olskroken så blir hela Göteborgsområdet påverkat, säger Madelene Frödell på Trafikverket.

ANNONS

När många passar på att ta ledigt under Kristi himmelsfärd passar Trafikverket på att genomföra flera stora järnvägsarbeten.

– Vi gör arbeten på storhelger när det är färre resenärer än vanliga vardagar med arbetspendling. Så få som möjligt ska påverkas av sådana här arbeten, därför kraftsamlar vi under stora helger, säger Madelene Frödell, chef för trafikledningsområde väst på Trafikverket.

Det handlar framför allt om två arbeten: ett vid Olskroken, där man genomför slipersbyte, kabeldragning och spårriktningsarbete, och ett vid Herrljunga, där man bland annat drar ny kontaktledningstråd. Syftet är att öka kapaciteten längs med sträckorna och kunna köra mer tågtrafik – men det innebär att stora delar av tågtrafiken ställs in i flera dagar.

ANNONS

– I och med att vi jobbar i Olskroken så blir hela Göteborgsområdet påverkat, säger Madelene Frödell.

Påverkar Stockholmstågen

All tågtrafik mellan Göteborgs centralstation och Gamlestaden är helt inställd från onsdagskvällen till söndagskvällen.

Resenärer från till exempel Vänersborg och Trollhättan måste i stället ta kollektivtrafikens bussar eller spårvagnar från Gamlestads torg för att komma vidare till centrala Göteborg.

Samtidigt påverkar arbetet på Västra stambanan vid Herrljunga tågen mellan Göteborg och till exempel Stockholm och Alingsås. Mellan 12.00 på torsdagen och 12.00 på söndagen går inga tåg alls mellan Herrljunga och Göteborg och omvänt. Buss ersätter regionaltågen på sträckan och SJ-tåg mellan Göteborg och Stockholm går via en annan rutt som förlänger restiden.

Västtrafik: Planera lite mer än vanligt

Enligt Madelene Frödell behöver man inte köpa några nya biljetter, utan en tågbiljett ska gälla på samma sträcka om man måste åka spårvagn eller buss i stället för tåg. Hon uppmanar också alla resenärer att hålla sig uppdaterade hos det tågbolag man reser med.

Madelene Frödell får medhåll från Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

– I de här lägena är det alltid bra om man håller koll på hemsidan och i appen om det är några trafikstörningar, så man inte blir överraskad, säger han.

Så man får vara beredd på att tågen inte går som vanligt?

ANNONS

– Ja, absolut är det så. Man får planera lite mer än man kanske gör inför en vanlig resa. Om du söker i reseplaneraren får du den informationen som gäller för att just din resa.

Så påverkas tågtrafiken under Kristi himmelsfärd

Göteborg-Älvängen/Vänersborg/Trollhättan/Karlstad/Åmål

Från klockan 22.35 onsdag 17 maj till klockan 23.59 söndag 21 maj är tågtrafiken mellan Göteborg och Gamlestaden inställd. Resenärer måste ta ordinarie buss eller spårvagn i stället.

Spårvagnslinje 4, 7, 9 och 11 går från Gamlestads Torg läge A/C och Centralstationen läge A.

Göteborg-Stockholm/Alingsås/Herrljunga/Skövde/Mariestad

Från klockan 22.35 onsdag 17 maj till klockan 12.00 torsdag 18 maj kör inte de flesta tåg mellan Alingsås och Göteborgs centralstation. Resenärer hänvisas till Alingsåspendeln, som går mellan Alingsås och Göteborg (mellan 22.35 17 maj och 05.00 18 maj ersätter buss mellan Partille och Göteborg).

Från klockan 12.00 torsdag 18 maj till 12.00 söndag 21 maj är tågtrafiken mellan Herrljunga och Göteborgs centralstation inställd. Det gäller även Alingsåspendeln. Buss ersätter mellan Herrljunga och Göteborg samt mellan Alingsås och Göteborg.

Göteborg-Uddevalla

Tågtrafiken mellan Ytterby och Göteborg är inställd mellan 17 maj och 21 maj. Buss ersätter på hela sträckan mellan Göteborg och Uddevalla. Tåget kör mellan Uddevalla och Strömstad, men går inte sedan tidigare mellan Stenungsund och Uddevalla på grund av arbete med tunnlarna.

Göteborg-Halden

Mellan klockan 21.00 onsdag 17 maj och 12.00 måndag 22 maj går inte Vys tåg mellan Göteborg och Trollhättan. Buss ersätter på sträckan.

Trafikverket och tågbolagen har mer detaljerad information om tider, tågstationer och ersättningstrafik.

LÄS MER:Tåg mellan Uddevalla och Stenungsund ställs in – i ett år

LÄS MER:Tågstrejken avbruten – nytt avtal på plats

LÄS MER:Seko: Vilda strejken påverkade tågförhandlingen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS