Stinkande laxbil saneras – timmar före kungen inviger E6

På onsdagen inviger kung Carl XVI Gustaf nya E6, som byggts upp igen efter skredet utanför Stenungsund. Men ett hinder står fortfarande i vägen – en lastbil full med rutten fisk.

ANNONS
|

Efter skredet på E6 i september förra året har ett tiotal lastbilar bogserats bort, efter att de fastnat på området efter olyckan. Men en ensam, vit lastbil blev kvar, efter att den bogserats upp ur gyttjan i april.

– Den måste stå någonstans. Men den stinker, så ingen har velat ta hand om den, säger frilansfotografen Mikael Berglund som var på plats när lastbilen öppnades under morgonen.

Först i dag, timmar innan kungen anländer till platsen för att inviga E6, öppnar man lastbilen för att ta hand om den illaluktande lasten. Bilen visade sig vara fylld till brädden med rutten lax.

ANNONS

– Det har luktat kopiöst. Det är ingen som har vågat öppna tidigare.

Slamsugsbil – redo för det värsta

På onsdagsmorgonen anlände saneringspersonalen. Iklädda saneringsdräkt och mask påbörjades arbetet för att kunna avlägsna lastbilen. Det nio månader gamla innehållet har bland annat fått utstå vårens värmebölja. En slamsugbil var på plats – redo för det värsta.

– De var beredda på att kunna suga upp om det bara var sörja av det, säger Mikael Berglund.

Nu ska innehållet skickas vidare till Renova. Själva lastbilen kommer att hämtas av ägaren från Polen, berättar Jan-Åke Haggren, platschef på Munkeröd.

Enligt platschefen har man idogt försökt få bort lastbilen från skredområdet, och man har varit i kontakt med miljökontoret i Stenungsund och flera stationer.

– Det finns ingen i hela västra Sverige som har velat hjälpa oss att ta hand om den, säger Jan-Åke Haggren.

Invigningen av E6

Strax efter lunch på onsdagen ska kungen hålla tal som en del av återinvigningen av E6 vid Stenungsund.

Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) kommer också att delta i ceremonin.

LÄS MER:E6 i Stenungsund öppnar för trafik i juli

LÄS MER:Så byggs E6:an upp efter skredet

LÄS MER:E6 i Göteborg – Sveriges mest olycksdrabbade sommarväg

ANNONS